Obama i Romney útočí na nerozhodnuté voliče

New York – Barack Obama a Mitt Romney mají poslední možnost, jak získat dosud nerozhodnuté voliče. Do voleb schází poslední den a kampaně obou kandidátů mocně finišují. Romney dnes ráno místního času zahájil poslední předvolební den na Floridě, kde své příznivce vyzval k maximální volební účasti. Podle amerických médií ji bude potřebovat – poslední průzkumy ukazují, že Obama má před Romneym až tříprocentní náskok. Východ Spojených států se dál vzpamatovává z následků bouře Sandy. V den voleb by přitom měla udeřit další větrná smršť.

Během dneška vystoupí kandidáti na 14 mítincích v osmi státech. Podle názoru obou kandidátů o vítězi voleb rozhodne schopnost zmobilizovat maximální počet voličů. „V letošních volbách rozhodne volební účast,“ prohlásil Obama. Zatímco stávající prezident se opírá o hlasy Afroameričanů a Hispánců, typický volič jeho soupeře je konzervativní běloch.

Romney zahájil poslední předvolební den na Floridě. „Ještě nás čeká důležitá práce,“ řekl davu svých stoupenců. „Musíme dostat co nejvíc voličů k urnám.“ Romney dnes kromě Floridy navštíví Virginii, Ohio a New Hampshire, Obama má v plánu bleskovou cestu do Wisconsinu, Ohia a Iowy. Zatímco ve Wisconsinu a Ohiu je na tom zřejmě lépe Obama, ve Virginii a na Floridě má podle odhadů větší podporu Romney.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění, který publikovala společnost Pew Research Center, má Obama před Romneym náskok tří procentních bodů se statistickou chybou 2,2 procenta. Pro Obamu by se dnes vyslovilo 48 procent voličů, pro Romneyho 45 procent. Agentura AP soudí, že tříprocentní náskok je důsledkem Obamovy reakce na superbouři Sandy, která minulý týden zpustošila východní pobřeží USA.

Průzkum pro deník The Wall Street Journal a stanici NBC News ukázal, že sympatie voličů k Obamovi a Romneymu jsou extrémně vyrovnané. Šéf Bílého domu by podle něj v celonárodním hlasování republikána porazil v poměru 48 ku 47 procentům, což je rozdíl v rámci statistické chyby. Těsné souboje zjistila šetření i v mnoha klíčových státech. Podle The Wall Street Journalu tak nelze říci, kdo v úterních amerických prezidentských volbách vyhraje. Volební pat předpovídá i šetření ústavu Ipsos. Zároveň ovšem mírně favorizuje Obamu, když mu ve zřejmě nejdůležitějším z vyrovnaných soubojů, jež se odehraje v Ohiu, připisuje podporu 48 procent voličů oproti 44 procentům pro Romneyho. V sobotu přitom v průzkumu téže agentury Obama vedl pouze o jeden procentní bod.

Obama v Coloradu, Romney ve Virginii
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster, David Goldman

Podle Plouffa si současný šéf Bílého domu stojí dobře ve všech státech, kde žádný kandidát nemá jasnou převahu. Podle americké volební matematiky se právě v nich rozhoduje, a proto právě sem už dlouhé měsíce jak demokraté, tak republikáni soustředí své úsilí. Jde o Colorado, Iowu, Wisconsin, Virginii, Floridu, New Hampshire a především Ohio, které v letošních volbách sehraje roli jazýčku na vahách. Mezi klíčové, bitevní státy lze počítat ještě Nevadu a Severní Karolínu. První stát se ale v posledních průzkumech klonil k Obamovi, druhý k Romneymu. V úvahách republikánů hraje důležitou roli i Pensylvánie. Romneyho tým věří, že by stát všeobecně přisuzovaný Obamovi mohl získat a vyvážit tak případnou porážku v klíčovém Ohiu. Tábor současného prezidenta ale tuto taktiku považuje za blufování či projev zoufalství republikánů.

Barack Obama:
„Znáte mé názory, víte, čemu věřím. Víte, že mluvím pravdu a že se za vás a vaše rodiny každý den budu prát tak tvrdě, jak to jen dokážu, a tak dlouho, dokud budu mít tu čest být vaším prezidentem.“

Mitt Romney:
„Otázka těchto voleb se zúžila na tuto: Chcete další čtyři roky jako byly ty čtyři předchozí, nebo chcete skutečnou změnu?“

Sázky na vítěze prezidentských voleb jsou sice v USA zakázané, online sázení na internetu se ale snaží zákaz obcházet, a proto si lze obrázek o výsledcích nadcházejícího klání udělat na internetu. Pokud by se rozhodovalo na webu, bylo by jméno příští hlavy státu jasné: Barack Obama. Většina sázkových portálů na jeho vítězství vypsala kurz 1:4. Na Romneyho se vesměs vypisují sázky v kurzu 11:4.

Obama dnes navštíví Wisconsin, Ohio a na závěr Iowu. Romney vystoupí ve Virginii a na Floridě, tedy ve státech, které jsou pro něj prakticky předpokladem vítězství. I on zavítá do Ohia a kampaň zakončí v New Hampshire, kde ji loni také začal.

Ke vstupu do Bílého domu je zapotřebí 270 volitelů. Romney tak má mnohem méně možností, jak volby vyhrát. Nyní se hraje o 83 volitelských hlasů z Colorada, Floridy, Ohia, New Hampshire, Virginie a Wisconsinu. Romney si zatím vedl lépe na Floridě a ve Virginii, zatímco Obama ve zbývajících státech a především v Ohiu, které je pro Romneyho volební matematiku prakticky nepostradatelné.

Podle Albrightové Romney demagogicky rozdmýchává strach

Romney je demagog, který mezi Američany šíří obavy ze ztráty mezinárodního postavení USA. V rozhovoru pro nejnovější vydání německého magazínu Der Spiegel to tvrdí bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Odmítla také, že by Spojené státy přepouštěly pozici supervelmoci Číně. „Samozřejmě že republikánský kandidát Mitt Romney se snaží takové obavy ze sestupu demagogicky rozdmýchávat. To ale jen ukazuje, jak zpátečnický je Romneyho pohled na zahraniční politiku,“ uvedla.

„Prezident Obama vždycky zdůrazňoval, že se USA staly dokonce silnějšími, neboť mohou v multipolárním světě spoléhat na silné partnery,“ doplnila první žena v čele americké diplomacie. Podle ní stále platí její dřívější výrok, že USA jsou „nenahraditelným státem“ ve světě. „Neznamená to ovšem, že všechno musejí dělat samy,“ poznamenala.

To, že oba kandidáti na prezidenta v kampani zdůrazňují národní témata a zahraničí zůstává stranou, připisuje Albrightová únavě Američanů z intervencí ve světě. „Nejdříve jsme protrpěli krvavý konflikt v Iráku, potom válku v Afghánistánu, nejdelší v našich dějinách. Je proto pochopitelné, když chce teď prezident Obama dávat více peněz na školy nebo silnice,“ uvedla. Nesouhlasí však s názorem, že by se USA odvracely od Evropy. „Amerika na Evropu nezapomněla. Evropa už prostě není problémovou zónou navzdory současné krizi eura. Proto jí můžeme věnovat menší pozornost. Evropa ale může být i součástí řešení, jak to ukázaly Francie a Velká Británie při pádu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. To je přeci pozitivní vývoj,“ konstatovala Albrightová.

Madeleine Albrightová
Zdroj: Jacquelyn Martin/AP/ČTK

Bouře Sandy si koncem října ve Spojených státech vyžádala nejméně 112 mrtvých. Nejvíce, 48 obětí, hlásí stát New York, a to 40 ve městě New York a osm v dalších lokalitách. V New Jersey přišlo podle úřadů o život nejméně 24 lidí.

Svou roli ve volbách sehraje i hurikán

U některých voličů by v Obamův prospěch mohlo hrát i to, jak zvládá organizaci odstraňování škod způsobených superbouří Sandy, která na konci října zasáhla východní pobřeží USA. To by mohly naznačovat výsledky nového průzkumu washingtonské organizace Pew Research Center, které dávají Obamovi tříprocentní náskok před Romneym. Starosta New Yorku Michael Bloomberg uvedl, že až 143 tisíc newyorských voličů bude kvůli dopadům bouře přesměrováno do jiných volebních okrsků, než kde měli hlasovat původně. Stát New Jersey, který živel také zasáhl, chce lidem, které bouře vyhnala z domovů, umožnit hlasovat prostřednictvím elektronické pošty.

V den voleb by přitom na východní pobřeží Spojených států měla udeřit další bouře. Předpovídají to meteorologové z Národní meteorologické služby. A i když by neměla být tak silná, odborníci varují, že by se mohly ještě zhoršit následky řádění superbouře Sandy. 

Nová bouře by s sebou měla přinést silné větry především na pobřeží. Bouře provázená větrem o rychlosti 48 až 65 kilometrů za hodinu by do oblasti i do New Yorku mohla přinést sněžení, které postupně přejde do silného deště. Nejsilněji by měla bouře udeřit na Long Island. Směrem do vnitrozemí pak bude vítr slábnout. Odborníci nicméně varují před hrozbami nových záplav nebo erozemi na plážích.

Až 40 tisícům lidí ve státě New York hrozí podle tamních úřadů nebezpečí kvůli přicházející zimě. Guvernér vyzval obyvatele, aby opustili domy poškozené bouří Sandy nebo ty bez dodávek tepla. Úřady pro ně hledají ubytování v hotelích a podnájmech. Podle meteorologů může teplota už zítra klesnout pod nulu. Zhruba 730 tisíc lidí ve státě New York stále nemá elektrický proud.

V New Jersey je stále bez proudu na milion lidí včetně guvernéra

Guvernér státu New Jersey Chris Christie v neděli prohlásil, že šest dní po bouři je i on doma stále bez elektřiny. Stejně je na tom prý dále téměř milion obyvatel tohoto státu na východě USA. Christie nicméně ocenil, že elektřina se vrátila 1,8 milionu lidí, kteří také přišli o proud při pondělním úderu hurikánu.

Ve státě New York je podle úřadů stále bez elektřiny kolem 630 tisíc lidí. Mnohé obyvatele také sužuje samotné bydlení. „Začíná být zima, domy mnoha lidí jsou neobyvatelné. Jsou zde desetitisíce lidí, kteří potřebují okamžité řešení,“ prohlásil v neděli newyorský guvernér Andrew Cuomo.