Sněmovna republikánům, Senát demokratům

Washington - V amerických parlamentních volbách konaných souběžně s volbami prezidenta si republikáni zajistili většinu ve Sněmovně reprezentantů, demokraté si těsnou většinu udrželi v Senátu. Zatímco o vítězství republikánů v dolní komoře se příliš nepochybovalo, budoucnost demokratů v Senátu byla nejistá. Souboj o křeslo v Senátu prohrál mimo jiné i republikánský kandidát za Missouri Todd Akin, známý kontroverzním výrokem o tom, jak se ženské tělo brání znásilnění.

Američané volili novou Sněmovnu reprezentantů a obměňovali třetinu Senátu. Demokraté získali senátní křesla ve spíše republikánských státech Missouri a Indiana poté, co místní republikánští kandidáti odradili řadu voličů kontroverzními výroky o znásilnění. Akin v boji o křeslo v Senátu prohrál s demokratkou Claire McCaskillovou. Pětašedesátiletý politik se neblaze proslavil svým výrokem, že ženské tělo má mechanismy, které v případě skutečného znásilnění zabrání těhotenství. Omluvil se za něj, ale odmítl výzvu části členů Republikánské strany, aby stáhl kandidaturu. Republikána Richarda Mourdocka, podle něhož je početí při znásilnění boží vůlí, porazil dosavadní demokratický kongresman Joe Donnelly.

Claire McCaskillová
Zdroj: ČTK/AP/Charlie Riedel

V dalším souboji demokratka Elizabeth Warrenová porazila dosavadního republikánského senátora za stát Massachusetts Scotta Browna. Republikáni přišli i o křeslo za Maine, kde znovu nekandidovala oblíbená republikánka Olympia Snoweová. Vyhrál zde bývalý guvernér státu Angus King, který je sice nezávislý, ale očekává se, že bude hlasovat spíše s demokraty.

Tammy Baldwinová první lesbičkou v Senátu

Demokraté vyhráli senátní souboje i na Floridě, ve Virginii a v Ohiu. Demokratka Tammy Baldwinová vyhrála ve Wisconsinu. Je lesbičkou a je prvním otevřeně homosexuálním poslancem Senátu, stejně jako první ženou zvolenou za Wisconsin do horní komory Kongresu.

Republikáni získali většinu ve Sněmovně reprezentantů, do níž se 435 zástupců volí každé dva roky, v hlasování v roce 2010. Ovládnutí dolní komory jim umožnilo zastavit řadu návrhů Obamovy administrativy a přispělo tak k blokaci amerického zákonodárného sboru, který se v posledním období těší rekordně nízké oblibě veřejnosti; především kvůli neschopnosti nalézt konsensus.

Demokraté a republikáni se přetahují o sněmovnu

Sněmovnu v polovině 90. let získali na dlouho pod kontrolu republikáni. Pod jejich vlivem byl i Senát. Výjimkou bylo jen období 2001 až 2003, kdy byl stav mezi demokraty a republikány v horní komoře 50:50.  

V roce 2006 ale začali sněmovnu kontrolovat demokraté. K vítězství jim nahrála velmi nepopulární válka v Iráku a politická korupce v zemi. Po volbách v roce 2008 si demokraté pozici ještě velmi výrazně vylepšili. 

Jenže před dvěma lety se karty zase obrátily. Důvodem mohla být obava Američanů z příliš velkého vlivu státu i odpor ke zdravotní reformě prezidenta Baracka Obamy. Po letošních volbách budou mít republikáni podle dosavadních volebních průzkumů ve sněmovně nadále převahu.  

V Senátu je situace jiná, demokraté jej mají pod kontrolou již od roku 2006 (v současnosti je rozložení sil 53:47). Přestože v letošních volbách byla jejich majorita ohrožena, těsnou většinu si zřejmě udrží.

Americké volby tématem Událostí (zdroj: ČT24)