Zemětřesení v Guatemale nepřežilo už 48 lidí

Guatemala - Život nejméně 48 lidí si vyžádalo zemětřesení na severozápadě Guatemaly. Zahynuli pod troskami zřícených domů v regionu San Marcos, upřesnil guatemalský prezident Otto Pérez. Zemětřesení mělo sílu 7,4 stupně Richterovy škály, což je v Guatemale nejvíc od roku 1976. Bez elektřiny je asi 73 000 lidí.

Podle prezidenta otřesy půdy zabíjely hlavně v severozápadním regionu San Marcos u hranic s Mexikem. Pohřešuje se prý asi stovka lidí. „Naší prioritou je zaměřit se na lidské životy, zachránit je a pečovat o zraněné,“ uvedl prezident. „Je velice smutné setkat se s lidmi, kteří čekají, až najdou své ztracené příbuzné. Je to opravdu tragédie a my uděláme, co můžeme, abychom pomohli rodinám, které trpí,“ řekl prezident Pérez, který vyhlásil třídenní státní smutek.

Ohnisko zemětřesení bylo 42 kilometrů pod hladinou Tichého oceánu zhruba 45 kilometrů jihovýchodně od města Champerico. Otřesy začaly v 17:45 SEČ. Část hlavního města Guatemala byla evakuována. Ve městě se třásly domy, stejně jako v metropoli sousedního Salvadoru.

Guatemalský prezident vyhlásil nejvyšší stupeň nebezpečí a požádal lidi, aby opustili výškové budovy. Sesuvy půdy vyvolané otřesy podle guatemalské vlády přerušily spojení na několika rychlostních silnicích na západě země, což nejméně na 24 hodin odřízlo region San Marcos od zbytku Guatemaly.

Částečnou evakuaci nařídily i úřady v jihomexickém státě Chiapas, otřesy byly cítit až v mexické metropoli. Americké centrum varování před tsunami upozornilo na vznik možných lokálních tsunami v oblasti od 160 do 320 kilometrů od epicentra.

Americká geologická služba USGS změřila sílu živlu na 7,4 stupně Richterovy škály. Guatemalské úřady oznámily hodnotu 7,2 stupně. Jedná se o největší zemětřesení v Guatemale od roku 1976. Katastrofa tehdy způsobila smrt 23 tisíc lidí. Podobné zemětřesení o síle 7,4 stupně Richterovy škály zasáhlo v srpnu nedaleké pobřeží Salvadoru.