Protesty před sjezdem: Kvůli režimu se další 4 Tibeťané upálili

Peking - Tři mladí Tibeťané a jedna Tibeťanka se ve středu upálili v Číně den před sjezdem vládnoucí komunistické strany. Protestovali proti více než půlstoletí trvající čínské nadvládě v Tibetu. Chlapci ve věku 15 až 16 let spáchali sebevraždu upálením společně, což je zřejmě první podobný případ hromadného sebeupálení. Za více než rok si vlna sebeupalování vyžádala již desítky obětí.

Mladí mniši ukončili společně život v čínské provincii S'-čchuan. Třiadvacetiletá tibetská kočovnice zemřela v plamenech v provincii Čching-chaj, kde se už o víkendu jeden mnich upálil. Čtyři upálené oběti za 24 hodin si protest za osvobození Tibetu zatím nikdy nevyžádal. Není vyloučené, že po začátku sjezdu čínské komunistické strany se objeví další případy planoucích demonstrantů.

Od března 2011 se protestovat sebeupálením rozhodly desítky etnických Tibeťanů, kteří bojují proti kulturnímu a náboženskému útlaku. Jejich území je pod čínskou nadvládou od počátku 50. let 20. století. Čína, která prohlašuje, že Tibet „pokojně osvobodila“ v roce 1951, kontroluje od protičínského povstání v roce 2008 Tibetskou autonomní oblast ještě přísněji.

Upalující se Tibeťané požadují i návrat duchovního vůdce dalajlamy, který uprchl z Tibetu po neúspěšném povstání proti čínské nadvládě v roce 1959 a žije v indickém exilu.