Írán se pokusil sestřelit americký bezpilotní letoun

Washington - Íránské stíhačky minulý týden několikrát vystřelily na nevyzbrojený americký bezpilotní letoun v mezinárodním vzdušném prostoru. Sdělil to mluvčí Pentagonu. Zasáhnout se jim ho ale prý nepodařilo. Z Washingtonu zanedlouho poté přišlo do Teheránu tvrdé diplomatické varování, že bezpilotní stroje bude v oblasti i nadále používat a podnikne opatření na jejich lepší ochranu.

Podle amerického ministerstva obrany íránská letadla zaútočila 1. listopadu, když se bezpilotní letoun typu MQ-1 Predator pohyboval na běžné - avšak tajné - misi asi 16 námořních mil od íránského pobřeží. Na bezpilotní letoun prý Íránci nejméně dvakrát vystřelili a pak jej po nějakou dobu sledovali, když se vzdaloval od pobřeží jejich země.

Mezinárodní vzdušný prostor začíná 12 námořních mil od pobřeží státu. Mluvčí Pentagonu George Little ujistil, že americký letoun do výsostného prostoru Íránu nevstoupil. Řekl také, že Washington do Teheránu poslal varování, v němž vyjádřil odhodlání bránit svá vojenská zařízení a pokračovat v podobných misích.

George Little, mluvčí amerického ministerstva obrany:

„Íráncům jsme vzkázali, že budeme v průzkumných letech nad Perským zálivem pokračovat. Děláme to už dlouho a patří to k našemu závazku dohlédnout nad bezpečností v regionu.“