Tisíce Američanů se chtějí odtrhnout od Spojených států

Washington - Desítky tisíc Američanů se po znovuzvolení Baracka Obamy prezidentem obrátilo na Bílý dům se žádostí, aby se jejich stát mohl odtrhnout od Spojených států.

Na stránkách Bílého domu, kde se zveřejňují petice od občanů, se objevily žádosti jako „Umožněte státu Severní Karolína, aby v míru vystoupil ze svazku Spojených států a vytvořil si vlastní vládu“. Ve většině států, kde se někteří lidé dožadují nezávislosti na Washingtonu, v prezidentských volbách z minulého týdne vyhrál Obamův republikánský vyzývatel Mitt Romney.

Nejvíce lidí, přes 60 000, se samostatnosti dožaduje v Texasu, kde Romney získal o skoro 16 procentních bodů lepší výsledek než jeho demokratický rival. „Vzhledem k tomu, že Texas má vyrovnaný rozpočet a je 15. nejsilnější ekonomikou světa, by se odchod z unie uskutečnit dal,“ píše se v petici.

Americká ústava se situací, kdy by se některý stát chtěl osamostatnit, nezabývá. Když se několik států ve druhé polovině 19. století odtrhlo, rozhořela se občanská válka Severu proti Jihu, nejkrvavější konflikt na severoamerickém kontinentu.

Vydáno pod