Populace ohrožených goril v Ugandě a Kongu se rozrůstá

Kampala/Kinshasa - Národní park Bwindi na hranicích Ugandy a Demokratické republiky Kongo hlásí úspěch v chovu ohrožených goril horských. Za posledních pět let se jejich populace rozrostla o sedmnáct procent. Ochránci přírody to vítají jako skvělý signál.

Ochrana goril horských v panenské přírodě afrického parku Bwindi přinesla výsledek, podle posledního sčítání jich žije v parku o šedesát víc než před pěti lety, tedy 400. „Dohromady žije v Ugandě 880 goril, což z nás dělá zemi s více než polovinou světové populace goril horských,“ sdělila ugandská ministryně cestovního ruchu Maria Mutagamwaová.

Na hranicích Rwandy, Ugandy a Konga mají gorily horské vyhrazeno území o rozloze 45 kilometrů čtverečních. Úřady nárust gorilí populace vítají. „Gorily mohou rodit bohužel jen jednou za čtyři roky, což znamená, že se jejich populace nemůže rozrůstat tak rychle jako u lidí. My máme děti každý rok, proto nás je na světě tolik,“ objasňuje jedna z ošetřovatelek goril Gladys Kalemaová. Sčítání goril v parku by mělo probíhat každých pět let, kvůli konfliktům rebelů a vládních vojáků v této oblasti byly ale podobné výzkumy v minulých desetiletích nemožné.

Populace ohrožených goril v Ugandě a Kongu se rozrůstá (zdroj: ČT24)
Vydáno pod