Barma před návštěvou Obamy propustí vězně

Rangún - Barmská vláda před historickou návštěvou amerického prezidenta Obamy propouští v rámci amnestie 450 lidí z vězení. Zatím není jasné, jestli se to týká pouze běžných zločinců nebo i politických vězňů. Právě těch by mělo být za mřížemi víc než 300. Civilní vláda, která je u moci od loňského roku, se je snaží průběžně propouštět, aby dokázala, že represivní režim v zemi skončil.

Barmská vláda chce před příjezdem Baracka Obamy ukázat, že to s politickými reformami myslí vážně a nařídila propuštění více než 450 vězňů v rámci amnestie. Zatím není jasné, zda mezi propuštěnými budou nějací političtí vězni. Poslední amnestie ovšem osvobodily jak běžné zločince, tak lidi vězněné pro své politické názory. 

Vojenská junta, která loni předala moc formálně zvolené civilní vládě, podle ochránců lidských práv uvěznila více než 2 000 politických aktivistů a vládních kritiků. Doteď je podle Národní ligy pro demokracii ve vězeních více než 300 politických vězňů. 

Čerstvě znovuzvolený americký prezident Barack Obama se chystá do Barmy. Obamova návštěva bude vyvrcholením obratu ve vztazích Washingtonu s touto asijskou zemí.