Poláci jsou pracovitější než vy, utřel své krajany Gauck

Neapol – Poláci jsou pilnější než Němci. Tento výrok nepochází od nikoho menšího než od německého prezidenta Joachima Gaucka, který si příslovečnou německou píli vzal na paškál na základě údajů OECD z roku 2010. Podle ní tráví Poláci v práci ročně 1 939 hodin, zatímco Němci jen 1 419 hodin. Komentáře rozhořčených Němců se ale shodují v tom, že hodiny strávené v práci ještě zdaleka nezaručují vyprodukování hodnot.

Polsko je motorem evropské myšlenky, prohlásil Gauck v italské Neapoli. „Před více než 20 lety ukázali lidé, co ve střední a východní Evropě vyšli do ulic, jakou sílu má myšlenka svobody, která je od začátku základem naší Evropy,“ říká se v Neapolské výzvě, kterou Gauck zveřejnil společně s prezidenty Itálie a Polska Giorgiem Napolitanem a Bronislawem Komorowským. Prohlášení má být povzbuzujícím poselstvím, které vyslovuje přesvědčení, že současnou hospodářskou a finanční krizi se podaří překonat. Komorowski mu za jeho slova poděkoval.

Polák pro svou zemi raději umře, než by pro ni pracoval, říkalo se

V Německu po mnoho desetiletí platí klišé, že jsou Poláci líní. Dokonce i obyvatelstvo tehdejší bratrské NDR o Polácích říkalo, že než aby pracovali, raději se modlí nebo stávkují. Z bývalé NDR pochází i prezident Gauck, který k Polsku naopak vzhlíží s obdivem – do Varšavy vedla i jeho první cesta v prezidentském úřadě.

Gauck poukazuje na to, že navzdory historicky špatné zkušenosti s Německem si Poláci svých západních sousedů váží. Ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v srpnu v Berlíně prohlásil: „Německá moc mi nahání daleko méně strachu než německá nečinnost.“ To Gauckovi nepochybně muselo imponovat, píše německý deník Die Welt.