Mezi Izraelem a Hamasem zavládlo příměří, Palestinci ale pálí dál

Káhira - Izrael a radikální palestinské hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy, se dohodly na příměří. Začalo platit ve 20 hodin středoevropského času. Během první hodiny po vyhlášení příměří vypálili palestinští ozbrojenci podle izraelské policie 12 raket na izraelské území, nezpůsobili škody. V pásmu Gazy se po vyhlášení příměří ozvala jedna exploze. Dohodu o příměří oznámila americká ministryně zahraničí Clintonová spolu se svým egyptským protějškem Kámilem. Osmidenní konflikt si vyžádal přes 150 obětí na palestinské straně a pět mrtvých Izraelců. Izrael podnikl přes 1 500 náletů a Palestinci vystřelili přes tisíc raket.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už telefonicky hovořil s americkým prezidentem Barackem Obamou a ujistil ho, že hodlá dát mírové dohodě šanci. Zároveň ale varoval, že Izrael přistoupí k tvrdším bojovým akcím proti pásmu, pokud bude příměří porušeno.

„Prezident Obama ocenil úsilí premiéra spolupracovat s egyptskou vládou na dosažení udržitelného příměří a trvalejšího řešení tohoto problému,“ uvedl Bílý dům v prohlášení. Obama podle textu zopakoval svůj závazek podílet se na udržování bezpečnosti Izraele a na zajišťování financí pro společný protiraketový obranný systém, který byl s úspěchem použit i v současném konfliktu.

Benjamin Netanjahu
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Obama zopakoval svůj závazek podílet se na udržování bezpečnosti Izraele a na zajišťování financí pro protiraketový obranný systém, který byl s úspěchem použit i v současném konfliktu. Také se zavázal podporovat izraelské úsilí ve snaze dál zabraňovat pašování zbraní a výbušnin do pásma Gazy.

Blokáda Gazy pokračuje

Podle izraelských zdrojů židovský stát na základě dohody nezruší blokádu Gazy, což byl jeden z hlavních požadavků Hamasu. Podle jiných zdrojů má být ale usnadněno spojení mezi Palestinci z Gazy a z území na západním břehu Jordánu. Vyjednávání o těchto opatřeních má být zahájeno 24 hodin od začátku platnosti příměří. 

Hillary Clintonová a Muhammad Kámil oznámili příměří
Zdroj: ČTK/AP/Egyptian State Television

Clintonová poděkovala egyptské diplomacii za úsilí, které k dosažení kompromisu mezi znesvářenými stranami vyvinula. Šéfka americké diplomacie také pochválila novou egyptskou vládu za to, že se stala důležitým hráčem v regionu a pomohla tak zlepšit situaci lidí v Gaze a bezpečnost Izraelců. „Je to kritická chvíle pro oblast. Nová egyptská vláda se chopila zodpovědnosti a vedení, které činily tuto zemi dlouhodobě úhelným kamenem regionální stability a míru,“ podotkla Clintonová.

Egyptskému prezidentovi Muhammadu Mursímu poděkoval i Obama. Ocenil úsilí, které k dosažení kompromisu mezi znesvářenými stranami vyvinula egyptská diplomacie. Podle Bílého domu se oba státníci shodli na potřebě dosažení trvalejšího řešení pro vztahy mezi Izraelem a Gazou.

„Toto úsilí vyústilo v dohodu o příměří, o obnově klidu a zastavení krveprolití, které se v poslední době odehrávalo,“ prohlásil egyptský ministr zahraničí.

Vůdce Hamasu Chálid Mišal: „Budeme respektovat dohodu. Pokud ji dodrží Izrael, dodržíme ji také. A pro případ, že Izrael odstoupí od závazků, máme prsty na spoušti. Pokud vystřelí znovu, vystřelíme i my.“

Konflikt se Izraelcům prodražoval

Podle izraelských sdělovacích prostředků k ochotě židovského státu dohodnout se na příměří přispěly rostoucí náklady na konflikt, u kterého hrozilo rozšíření o pozemní invazi izraelské armády do Gazy. Izraelskou státní pokladnu osmidenní konfrontace přišla podle odhadů na tři miliardy šekelů (zhruba 15 miliard korun), a to bez započtení škod ve výrobě, obchodu i v turistice. Izraelskou vládu nejnovější měření sil s Hamasem zastihlo dva měsíce před předčasnými parlamentními volbami - ty se v Izraeli budou konat 22. ledna a jedním z hlavních důvodů jsou neshody politických sil při přípravě rozpočtu pro příští rok.