Thajská policie rozehnala protivládní demonstraci, přišly desítky tisíc lidí

Bangkok - Thajská policie rozehnala v Bangkoku slzným plynem protivládní demonstraci. Před budovu parlamentu dorazily desítky tisíc lidí. Na policisty házeli kameny a žádali odstoupení současného kabinetu, který je podle nich zkorumpovaný. Podle organizátorů jde o největší protest od loňského nástupu premiérky Jinglak Šinavatrové k moci. Thajská metropole byla v posledních letech dějištěm několika násilných protestů, které se periodicky opakují od roku 2006. Tehdy armáda svrhla staršího bratra Šinavatrové, tehdejšího premiéra Tchaksina Šinavatru.

Demonstraci, která by mohla trvat celý víkend, svolala silně promonarchistická organizace Pitak Siam (Chraňte Thajsko). Premiérka Šinavatrová se rozhodla nebrat protest na lehkou váhu. Už ve čtvrtek její vláda použila zákon o vnitřní bezpečnosti na tři čtvrti Bangkoku kolem oblasti, kde se protest sešel. V televizním projevu poté obyvatelům vysvětlila, že k tomuto kroku přistoupila z obavy, že se demonstrace zvrhne v násilí. Demonstranty také obvinila, že se pokoušejí její vládu svrhnout. Do ulic Bangkoku nechala poslat 17 000 policistů.

Zákon umožňuje úřadům uzavřít silnice, vyhlásit zákaz vycházení a v určených oblastech zakázat používání elektronických zařízení. Opatření začala být zaváděna v noci na pátek, kdy policie uzavřela silnice kolem premiérčina úřadu a kolem sídla vlády. Platí také speciální bezpečnostní opatření kolem domů vysokých vládních činitelů včetně premiérky.

Červené versus žluté košile

Poslední převrat, kdy byl svržen premiér Tchaksin Šinavatra, způsobil hluboký rozkol ve společnosti, kdy se země rozdělila na dvě zhruba stejné poloviny. Příznivci svrženého expremiéra, které na demonstracích symbolizují červené košile, pocházejí převážně ze severní části země. Proti nim stojí „žluté košile“, což jsou Šinavatrovi oponenti pocházející především z hlavního města a tíhnoucí spíš ke královskému paláci. Pitak Siam je na thajské politické scéně nováčkem, ale zaměřením se kloní ke „žlutým košilím“.

Vydáno pod