Tajní agenti z KLDR používají vychytávky ve stylu Jamese Bonda

Soul - Jihokorejští vyšetřovatelé ukázali reportérce americké televize CNN tajné zbraně severokorejských agentů. Technické vynálezy ve stylu agenta 007 byly zabaveny agentovi z KLDR, který chtěl na jihu zabít uprchlíka zapojeného do boje proti totalitnímu režimu.

V září 2011 zatkli v Jižní Koreji zabijáka poslaného ze severu. V kapsách měl dvě propisky a svítilnu. Na první pohled neškodné předměty byly ve skutečnosti smrtícími zbraněmi. Jedna propiska obsahovala injekci s jedem, druhá v sobě měla náboj naplněný jedem. Stačilo by drobné škrábnutí hrotem a člověk by se během několika vteřin udusil kvůli paralýze svalů. Projektil z další zbraně na první pohled připomínající luxusní kuličkové pero Parker měl potřísnit cíl jedem. Účinek by byl stejně rychlý a stejně smrtelný jako u předchozího pera.

Ve svítilně jsou kolem žárovky tři otvory. Stačí zmáčknout spoušť a z každého vyletí náboj. Podle provedených balistických zkoušek je baterka velmi přesná. „Ta pera používají severokorejští agenti už asi deset let. Ale ta baterka je úplná novinka. Ještě jsem ji neviděl,“ říká jihokorejský agent.

Kulky i jed byly určeny severokorejskému uprchlíkovi Park Sang-hakovi, aktivistovi, který organizuje posílání balónů s protirežimními letáky na komunistickou část poloostrova. Zabiják, který odtamtud přišel, se se Sang-hakem chtěl sejít pod záminkou, že přispěje na jeho aktivity. „Nevěřil jsem, že by se mě pokusili zabít na zalidněných ulicích v Soulu. Myslel jsem, že agenti přehánějí,“ tvrdí aktivista.

V Jižní Koreji žije na 22 tisíc uprchlíků ze severu. Přes generační výměnu v čele KLDR pokusy o vraždu těch nepohodlných pokračují. Jen za poslední dva roky tam odsoudili tři neúspěšné severokorejské agenty.

Reportáž Kataríny Fagošové a Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod