Je Putinův protidemonstrační zákon protiústavní? Soud rozhodne

Moskva - Ruský ústavní soud posuzuje novelu kontroverzního zákona o demonstracích, který hrozí za přestupky až statisícovými pokutami. Podle většiny expertů omezuje nařízení ústavní práva občanů. V ulicích se proti němu už protestovalo. Úřady ale mají za to, že je právní norma v pořádku. Verdikt se čeká nejdříve za tři týdny.

Opozice parlamentní i neparlamentní si stěžuje, že nová ustanovení narušují ústavní svobody občanů.

Současný prezident Putin si na schválení protidemonstračního zákona velmi zakládal. V parlamentu ho prosadila jeho strana Jednotné Rusko. Norma výrazně zvyšuje pokuty za účast na demonstracích. V přepočtu 180 tisíc korun pro toho, kdo bude mít při demonstraci masku nebo bude bránit dopravě. Opozice tvrdí, že zákon má umlčet a vystrašit Putinovy kritiky.

„Myslím, že úřady panikaří. Nevědí, jak si s rostoucí občanskou aktivitou poradit, tak zkouší primitivní represivní způsoby. Ale jsem si jistý, že docílí přesného opaku. Taková nařízení lidi rozčilují a dráždí. Do ulic jich vyráží čím dál víc,“ říká opoziční lídr Sergej Udalcov.

Kritici také tvrdí, že zákon byl přijat za cenu porušení jednacího řádu. Eduard Limonov, jeden z nejčastěji zatýkaných opozičních předáků si soudu stěžoval hlavně na ustanovení, že po dvou odsouzeních za přestupky už nesmí svolávat další demonstrace, a ty přeci tvoří smysl jeho práce. Opoziční komunisté se zase obávali o osud tradičních mítinků k uctění bolševické revoluce za situace, kdy občanům hrozí pokuty až 300 tisíc rublů a pořadatelům až milion rublů.

Sergej Udalcov
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

„Dá se očekávat, že dnešní jednání ruského ústavního soudu povede k tomu, co všichni očekávají – tedy zmírnění dalších drakonických zákonů, které byly přijaty během jara a léta. Pokud se to naplní, bude to nadějné, ale nebude to automaticky znamenat, že se Putinův režim zmírní,“ uvedl redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Před přijetím zákona letos v červnu varovali opoziční poslanci. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch uvedla, že kvůli novým předpisům bude prakticky nemožné svobodně organizovat demonstrace.

Zatímco až dosud hrozila zatčeným demonstrantům či pořadatelům akce pokuta v rozmezí 1 000 až 5 000 rublů (asi 625 až 3 130 Kč), podle nového zákona mohou dostat pokutu až 300 tisíc rublů. Právnické osoby přitom mohou být potrestány ještě vyššími pokutami. Zákon umožňuje trestat i „protestní promenády“ či dokonce i jen výzvy k protestům.

Ruský soud projedná protidemonstrační zákon (zdroj: ČT24)