Ukrajinský trapas: Miliardový kontrakt asi podepsali s podvodníkem

Kyjev – Pořádnou mezinárodní ostudu si uřízla Ukrajina, která v přítomnosti premiéra Mykoly Azarova uzavřela smlouvu na investici v hodnotě přesahující miliardu dolarů. Podepsala ji totiž s mužem, který španělského investora Gas Natural Fenosa vůbec nezastupoval. Kyjev nyní zjišťuje, jestli má společnost vůbec o výstavbu terminálu na zpracování plynu zájem. S problematickými smlouvami na dodávky plynu se Kyjev ostatně nepotýká poprvé: kvůli nevýhodnému kontraktu s Ruskem z roku 2009 sedí ve vězení expremiérka Julija Tymošenková.

Španělské plynárny Gas Natural Fenosa měly být členem konsorcia, které do tří let na Ukrajině vybuduje u přístavu Južnyj terminál na příjem zkapalněného plynu (LNG) z Kataru. Ten by měl být až dvakrát levnější než plyn od ruského Gazpromu a předpokládaná kapacita terminálu by navíc mohla nahradit až třetinu dodávek plynu z Ruska, který se Kyjev v posledních letech snaží omezovat.

Za španělskou firmu dohodu podepsal v pondělí jistý Jordi Sarda Bonvehi, firma Fenosa ale popírá, že by vůbec někoho do Kyjeva posílala, a tvrdí, že žádná dohoda neexistuje a že možnost vybudování terminálu na Ukrajině ani nestuduje. Až se celý incident vyjasní, zvažuje dokonce právní kroky.

Kromě trapasu se teď Ukrajina musí zřejmě poohlédnout po novém investorovi. Snaží se nicméně zlehčit situaci tím, že neúčast španělské společnosti není nijak kritická. Fenosa přitom měla mít v konsorciu 75procentní podíl, zatímco ukrajinská vláda 25procentní.

Španělské plynárny Gas Natural Fenosa
Zdroj: ČT24

Paradoxní je, že kvůli uzavření údajně nevýhodné smlouvy na dodávky plynu v lednu 2009, kterou podepsala tehdejší ukrajinská premiérka Julija Tymošenková a současný ruský prezident Vladimir Putin, byla Tymošenková odsouzena k sedmi letům vězení. Kyjev se marně snaží dosáhnout přehodnocení těchto smluv.