Mursí prchl po „poslední výstraze“ lidu ze svého paláce

Káhira - Tisíce Egypťanů v Káhiře demonstrovaly proti návrhu nové ústavy, který prosazují islamisté s podporou prezidenta Muhammada Mursího. Několikatisícový protestní pochod k prezidentskému paláci vyústil ve střety mezi demonstranty a policisty, kteří objekt střežili. Prezident po nich podle agentury Reuters palác opustil. Na protest proti článkům ústavy týkajícím se svobody tisku dnes v zemi nevyšla řada nezávislých a opozičních deníků.

Policejní jednotky použily proti protestujícím u prezidentského paláce slzný plyn poté, co demonstranti prolomili policejní zátarasy. Účastníci demonstrace označili svůj protest za „poslední výstrahu“ Mursímu. „Lid chce pád režimu,“ provolávaly davy.

Na protest dohlížely stovky těžkooděnců. Kolem prezidentského paláce byly rozmístěny zátarasy s ostnatými dráty, příjezdové silnice byly pro dopravu uzavřeny. Několik stovek demonstrantů se podle agentury AP sešlo také přímo u Mursího rezidence, která není daleko od prezidentského paláce.

V centru severoegyptské Alexandrie, druhého největšího města Egypta, se sešlo kolem 10 000 odpůrců prezidenta. Také oni provolávali hesla proti Mursímu i proti islamistické organizaci Muslimské bratrstvo, která má blízko k prezidentovi a jeho Straně svobody a spravedlnosti (FJP).

Kvůli nové ústavě nevyšly noviny

Na protest proti článkům ústavy týkajícím se svobody tisku nevyšla dnes v zemi řada nezávislých a opozičních deníků. Připojily se i soukromé televizní stanice jako ON-TV a Dream, které nevysílají. Vedení novin tvrdí, že nově navržený dokument omezuje svobodu slova. Nejvyšší soudní rada už podle mluvčího prezidenta Muhammada Mursího potvrdila, že na referendum o nové ústavě dohlédne.

Vahbá Nasr, obyvatel Káhiry:

„Já jsem zvyklý kupovat si noviny každý den. Ale dnes zkrátka nejsou. Takže pozitivní zpráva je, že jsem ušetřil jednu libru. Stejně to, co bych si přečetl, je to, co už vidím - tedy absolutní chaos. Celý Egypt je jeden velký chaos.“

Vzkaz prezidentovi je jasný - „NE diktatuře“. Vlnu demonstrací v Egyptě nejdřív vyvolal Mursího prezidentský dekret, kterým si zajistil nezrušitelnost svých rozhodnutí. Pak Mursí urychleně protlačil novou ústavu ve snaze zabránit ústavnímu soudu už podruhé rozpustit shromáždění pracující na jejím znění. Na protest proti tomuto postupu ústavní soudci začali stávkovat.

Odpůrcům ústavy mimo jiné vadí článek, který stanovuje islámské právo šaríja jako základ nové egyptské legislativy. A bojí se, že na konci boje za demokracii povede Egypt nový diktátor. Mursí chce emoce uklidnit referendem, lidé mají o ústavě hlasovat 15. prosince.

Muhammad Mursí v době, kdy byl prezidentem
Zdroj: ČT24

Sami Ashkar, demonstrant na káhirském náměstí Tahrír: „Země je rozdělená, na jedné straně Muslimské bratrstvo, na druhé demonstranti. Egypt je teď jako sopka těsně před výbuchem.“

„Je nutné čelit tyranii,“ zdůvodnil na svém webu list At-Tahrír, proč dnes nevyšel v tištěné podobě. Listy chtějí touto cestou „odmítnout prezidentský dekret vydaný 22. listopadu“, uvedl deník Al-Masrí al-Jum. Ve své anglojazyčné verzi Egypt Independent pak na černém pozadí vzkázal čtenářům: „Čtete tento vzkaz, protože Egypt Independent se brání proti pokračujícím restrikcím tiskových svobod, zvláště pak poté, co stovky Egypťanů položily své životy za svobodu a důstojnost.“