Mursí zrušil kontroverzní dekret a potvrdil referendum o ústavě. Opozice ho ale odmítá

Káhira – Egyptský prezident Muhammad Mursí v sobotu zrušil dekret, kterým si nedávno přisvojil mimořádné pravomoci a který vyvolal novou politickou krizi v zemi. Zároveň ale potvrdil termín konání referenda o návrhu nové egyptské ústavy, jehož odklad požadovala opozice, protože se bojí islamizace země. Podle Mursího poradce to ale z právního hlediska není možné. Hlasování se má uskutečnit 15. prosince. Opozice však dnes večer referendum odmítla a vyzvala k masovým protestům v úterý.

Po sílících nepokojích v egyptském hlavním městě přišla slova, na která kritici egyptského prezidenta netrpělivě čekali. „Ústavní dekret je od této chvíle zrušen,“ prohlásil islamistický politik a Mursího poradce Muhammad Sálim Avá v závěru sobotního devítihodinového jednání Mursího s částí opozice.

Mursí si v dekretu vydaném 22. listopadu rozšířil pravomoci na úkor parlamentu a justice. Tvrdil, že tak chrání revoltu z loňského února, při které byl svržen dlouholetý egyptský prezident Husní Mubarak. Kritici ale Mursího po oznámení výnosu vinili, že vystupuje jako diktátor.

Mahmud al-Áad, demonstrant:

„Vůle lidí byla vyjádřena dvěma požadavky: zrušením dekretu a odložením referenda. Splnění jen jednoho z nich egyptskému lidu nestačí.“

Hermas, demonstrant:

„Na tohle už je teď pozdě. Přece by to nemělo být tak, že pokaždé, když lid něco požaduje, dostane to až poté, co se prolije krev.“

Agentura Reuters napsala, že anulovaný dekret nahrazuje nový výnos, ve kterém již sporné ustanovení není. Obsahuje nicméně článek, podle kterého mají být „ústavní prohlášení včetně tohoto prohlášení“ chráněna před soudním přezkoumáním.

Prezident zároveň potvrdil termín referenda o návrhu nového egyptského základního zákona. Text připravilo shromáždění ovládané islamisty a opozice požadovala odklad lidového hlasování, aby mohl vzniknout nový návrh, nad kterým by panovala větší shoda. Podle Mursího poradce je odklad z právního hlediska nemožný. Mursí ale chce, aby opozice navrhla změny v nové ústavě.

„Prezident zve politické síly, které se zatím dialogu nezúčastnily, aby své názory projevily prostřednictvím dodatků k ústavě. Ty by byly součástí zvláštního dokumentu podepsaného prezidentem a jednotlivými stranami,“ vysvětlil prezidentův mluvčí Mohamed Selim el-Awa.

Hlavní opoziční koalice Fronta národní spásy rozhodnutí uskutečnit referendum podle plánu označila za „šokující“. Prohloubí podle ní politickou krizi. „Odmítáme referendum o ústavě, která ruší svobody našeho lidu,“ řekl předseda egyptských sociálních demokratů Mohamed Abdul Ghar.

Nepokoje si vyžádaly už sedm mrtvých

Dekret, kterým si Mursí přisvojil neústavní pravomoci, se stal terčem protestů, při nichž zemřelo sedm lidí. Další stovky byly zraněny.

Do sporu se vložila i egyptská armáda, když v sobotu vyzvala obě strany k tomu, aby zahájily dialog, který umožní krizi vyřešit. Varovala také, že v případě eskalace konfliktu hrozí Egyptu „katastrofa“, které je však armáda odhodlána zabránit.

Pokud by Egypťané návrh ústavy v referendu odmítli, bude se volit nové ústavodárné shromáždění, které by pak během šesti měsíců mělo vypracovat nový základní zákon. Pozorovatelé však očekávají hladké schválení navrhované ústavy.