„Madiba“ má plicní infekci

Johannesburg - Nelson Mandela má plicní infekci. Čtyřiadevadesátiletý jihoafrický exprezident a držitel Nobelovy ceny za mír je od soboty ve vojenské nemocnici poblíž Pretorie. "Lékaři dokončili testy. Ukázalo se, že se obnovila stará plicní infekce. Madiba (Mandelovo kmenové jméno) je léčen a reaguje dobře," řekl mluvčí současného prezidenta JAR Mac Maharaj.

„Je smutné vidět ho stárnout. Chci říci vidět, jak postupně ubývá jiskra a duch. Ale člověk to chápe a ví, že to musí přijít,“ řekla jeho žena Graça Machelová v rozhovoru pro televizi eNCA. Mandelova vnučka Ndikela televizi řekla, že Mandela přijímá změnu vyrovnaně. „Pochopil, že to patří ke stárnutí a k člověku vůbec - v určitou chvíli jste závislý na někom jiném. Smířil se s tím,“ prohlásila.

Mandela byl za apartheidu skoro 30 let vězněn a po prvních otevřených volbách se v roce 1994 stal prvním černošským prezidentem JAR. Nyní žije v rodné vesnice Qunu v provincii Východní Kapsko. Jeho zdraví je poměrně křehké, na veřejnosti se prakticky neobjevuje. V únoru byl hospitalizován kvůli bolestem břicha, ale lékaři nic vážného nezjistili. Akutní dýchací potíže jej trápily také v roce 2010, kdy kvůli nim rovněž skončil v nemocnici.