V prosinci umrzlo v Polsku už 30 lidí

Varšava - Čtyři lidé zemřeli v Polsku kvůli silným mrazům za posledních 24 hodin. Během první části prosince má tak mráz v zemi už 30 obětí, což je o polovinu více než loni za celý měsíc.

Zasněžené tělo jednoho z mrtvých mužů nalezli policisté v křoví ve Varšavě, druhé na jedné z ulic v nedalekém městě Pruszkow. Třetí muž ležel v příkopě na okraji města Bendzin poblíž Katovic, další na ulici v jedné z obcí nedaleko Starachowic ve středním Polsku.

Od prvního úderu mrazů, který přišel v říjnu, zemřelo na podchlazení v Polsku už 50 lidí. Podle ministerstva vnitra jde většinou o bezdomovce, kteří často usnou na ulici či v parku po požití alkoholu.  

Letošní mimořádně silná zima je podle všeho pro lidi bez domova nebezpečnější než loni, kdy umrzlo za celý prosinec 19 lidí. Ministerstvo proto vyzvalo Poláky, aby policii včas nahlásili každého člověka, kterého uvidí spát na zemi či na lavičce. Teploty mají v některých částech Polska ve čtvrtek v noci podle předpovědí klesat k minus 10 stupňům.

Polští bezdomovci se uchylují do ubytoven
Zdroj: ISIFA/Grzegorz Michalowski

Kvůli velmi chladnému počasí registruje polská policie také desítky mrtvých lidí, kteří se otrávili uhelným kouřem během topení. Na otravu oxidem uhelnatým zemřelo podle policistů od začátku topné sezony 30 lidí, více než pět stovek dalších se kouřem přiotrávilo.