Aleppo Dnes - Svérázná stanice dává Syřanům naději na přežití

Aleppo - Televizní stanice Aleppo Dnes nepřipomíná skutečnou televizi. Vysílá pouze statické snímky a program začíná mozaikou fotografií z časů, kdy bývalo lépe. Přesto ji ale sledují všichni, kdo v metropoli severní Sýrie Aleppu nebo v jeho okolí žijí. A to pro dva pohyblivé řádky na dolním okraji obrazovky. Z nich se mohou dovědět životně důležité informace o tom, kam se posunula fronta nebo zda se nestalo něco někomu známému.

Dvacet čtyři hodin denně pokrývá televize to, co je pro obyvatele nejdůležitější – kde se bojuje a kam není bezpečné jít. „Každý den to jsou místní zprávy o tom, co se odehrává uvnitř města, na ulicích. Informace o demonstracích, odstřelování, náletech, přestřelkách,“ popisuje editor zpravodajství Ahmet.

Vysílání připravují hlavně uprchlíci ze Sýrie. Takoví, jako Ahmet – bývalý pekař, který se takřka přes noc změnil v novináře. Ve studiu se u počítačů střídá ve směnách 11 editorů. Přijímají zprávy od 70 reportérů a dobrovolníků, kteří žijí v Aleppu a v jeho okolí. Většina lidí v terénu komunikuje prostřednictvím Skypu a Facebooku. Existuje také satelitní internet a telefonické připojení, ale ne každý v Sýrii má přístup k bezpečnému používání této technologie.

Editor stanice Aleppo Dnes Ahmet skrývá svou identitu
Zdroj: ČT24

Teď stanice vysílá z jedné ze zemí sousedících se Sýrií. Z bezpečnostních důvodů a také proto, že vláda program už čtyřikrát přerušila, nemůže vedení prozradit odkud přesně. Protože stanice nemá na zaplacení frekvence, vysílá jenom statické záběry. Aby se vyhnula vládním rušičkám, vysílá záběry do Sýrie přes nejméně dvě jiné země. „Musíme se plížit, musíme pracovat tajně,“ dodává Ahmet.

Stanice poskytovala od počátku zprávy z mnoha nasbíraných informací s uvedením zdroje. Byla stále populárnější, a tudíž se na ni zaměřila také vláda. „Byli jsme pro ni velkým terčem, protože náš přístup se lišil od práce jiných kanálů opozice. Sledovali nás všichni včetně stoupenců režimu,“ přiznává zástupce manažera stanice Umar Halabí.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Pracujeme pro všechny Syřany, tvrdí ředitel

Aleppo Dnes se snaží zůstat nestranná i ve zprávách o opozici. Ne všichni si ale myslí, že se stanici daří podávat vyvážený obraz. Nepřehledné množství opozičních skupin, organizací a stran mezi sebou soupeří o moc pro dobu po pádu prezidenta Bašára Asada, který je podle mnohých nevyhnutelný.

„Nepracujeme pro jednu skupinu, ale pro všechny Syřany,“ tvrdí ředitel stanice Firás Diebe. Trvá na tom, že stanice je naprosto apolitická. Financují ji prý znepokojení podnikatelé, kteří si ale přejí zůstat v anonymitě. Hodlají prý stanici dále rozvíjet, o čemž svědčí nově budované studio. Brzy z něj má do Aleppa na velmi krátkých vlnách vysílat rozhlasová stanice.