Kim Čong-un obnovil tradici novoročních projevů a vyzval ke sjednocení Korejí

Pchjongjang - Vůdce Severní Koreje vystoupil poprvé po 19 letech s novoročním projevem v televizi. Kim Čong-un mluvil o nutnosti ekonomického růstu a sjednocení obou Korejí. Konfrontace podle něj nikam nevede, silná armáda je pro komunistickou zemi dál hlavní prioritou.

Kimův projev, který přenášela severokorejská televize, byl prošpikovaný frázemi, voláním po posílení výkonnosti armády a dosažení světové špičky v oblasti vědy a techniky. Další pasáže projevu nicméně připustily špatný stav ekonomiky země, která dlouhodobě zaostává za zbytkem regionu.

Kim Čong-un, severokorejský vůdce:

„Důležitým tématem je ukončení rozdělení země, a abychom toho dosáhli, musíme zastavit konfrontace mezi severem a jihem. Korejská historie ukázala, že konflikty mezi krajany nevedou k ničemu jinému než válce.“

Je zvykem, že projev k příležitosti Nového roku představuje cíle severokorejské politiky pro nadcházející rok. Kim Čong-un ovšem nijak nenaznačil, zda plánuje zavést ekonomické reformy nebo povolit volné podnikání. Prohlásil jen, že hospodářství by mělo být podpořeno vědou a technikou.

„Průmyslovou revoluci nového století představuje v zásadě vědecká a technologická revoluce. Průlom na špici je zkratkou k vybudování ekonomického giganta,“ prohlásil Kim Čong-un. Poukázal přitom na úspěšný start rakety, kterou KLDR navzdory rezolucím OSN a sankcím světového společenství odpálila 12. prosince.

Start severokorejské rakety Unha-3
Zdroj: ČTK/AP/KRT/AP Video

Kim Čong-un pochválil odpálení rakety

Její start Severní Korea opěvovala coby velký krok v mírovém dobývání vesmíru. Washington a další západní země ho označily za chabě maskovaný pokus obejít rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazující Pchjongjangu testy balistických raket.

KLDR od roku 2006 provedla dva pokusné jaderné výbuchy. Pokaždé následovaly poté, co OSN kritizovala severokorejské odpálení rakety dlouhého doletu. Kim Čong-un se v projevu o jaderných zbraních nezmínil. Prohlásil jen, že armáda bude nadále posilovat svou kapacitu a schopnosti, stejně jako vybavenost „vyvinutou vojenskou výzbrojí“. „Jen s pomocí budování vojenské moci je možné rozvinout se do vzkvétající země a bránit bezpečnost a štěstí svého lidu,“ doplnil.

Kim Čong-un dle stylu svého projevu hodlá jít spíše ve stylu vedení země, jaký razil jeho dědeček, zakladatel KLDR Kim Ir-sen, který pravidelně promlouval k lidu při příležitosti Nového roku. Naopak Kim Ir-senův syn a Kim Čong-unův otec Kim Čong-il se veřejným projevům vyhýbal. Během své 17 let trvající vlády do smrti v prosinci 2011 nikdy nepronesl televizí přenášený projev a jeho novoroční poselství vycházela ve třech hlavních listech v zemi jako hlavní úvodník.