Strana španělského premiéra dostávala peníze od stavebních firem

Madrid – Španělskou lidovou stranou otřásá skandál s financováním. Deník El País zveřejnil ukázky tajných účtů vedených stranickými pokladníky, podle kterých tajně inkasovali desítky tisíc eur. Peníze prý dostávali hlavně od stavebních firem. Kritici vyzývají předsedu strany a současného premiéra Mariana Rajoye k rezignaci.

Aktuální lidovecký skandál propukl v polovině ledna, kdy španělská média začala přinášet informace o podnicích zásobujících elitní lidovecké politiky penězi. Klíčovou osobou transakcí byl údajně bývalý pokladník strany Luis Bárcenas. Ten byl prokuraturou již dříve obviněn v souvislosti se švýcarským kontem, na které podle vyšetřovatelů v roce 2007 doputovalo asi 22 milionů eur (přes 550 milionů korun). Bárcenas byl ze stranické funkce nucen odstoupit v roce 2009 a jeho případem se dodnes zabývá soud.

Marian Rajoy:

„Kdybych se dozvěděl o nevhodném chování členů strany, nebudu rezignovat. Je mojí zodpovědností, abych dokázal, že Lidová strana se bude nadále chovat slušně a čestně, aby zlepšila životy lidí v zemi.“

Nyní podle všeho došlo i na politiky ve vrcholných funkcích. V deníkem zveřejněných účtech zahrnujících roky 1990–2009 figurují vedle Rajoye například jména současné stranické „dvojky“ Maríe Dolores Cospedalové či dalších významných politiků včetně někdejšího premiéra José Maríi Aznara.

Rajoy dostával peníze pravidelně

O železné pravidelnosti příspěvků svědčí Rajoyův příklad. Jeho jméno se podle deníku poprvé v účtech objevuje v roce 1997, kdy jsou mu připsány první platby v tehdejší španělské měně pesetách. Od roku 2002 do roku 2008 jsou s jeho jménem spojeny stejně vysoké čtvrtletní či pololetní částky v eurech, které v ročním součtu vždy dávají sumu 25 200 eur (asi 645 000 korun).

Vedení lidové strany se proti pravosti účtů ohradilo. „Zveřejněné listiny nemají s účetnictvím Lidové strany nic společného. Účetnictví Lidové strany je jen jedno a je čisté a transparentní,“ prohlásila Cospedalová. Dotčení politici prý podniknou vůči listu právní kroky. Pravost účtů zpochybnil v dnešním prohlášení také expokladník Bárcenas.

Korupční aféra však španělské politiky v klidu nenechává. Soudce nejvyššího soudu Pablo Ruz, který se zabývá kauzou Bárcenas, podle médií požádal prokuraturu, aby nové informace prošetřila.

Minulý týden existenci systému úplatků potvrdil jeden z bývalých lidoveckých poslanců. Sám Rajoy v reakci nařídil najmout externího auditora na kontrolu stranických účtů. Lidovci také oznámili, že provedou vlastní vnitrostranické šetření.

Peníze měly posílat stavební firmy

Peníze podle informací listu El País dostávala strana především od firem podnikajících ve stavebnictví, které před splasknutím realitní bubliny a příchodem krize zažívalo na přelomu tisíciletí v zemi zlaté časy. Žádná z dotčených firem se k případu nechtěla vyjadřovat.

Podle nedávného průzkumu je 96 procent Španělů přesvědčeno, že korupce ve španělské politice je velmi rozšířena. Premiér Rajoy v souvislosti s aférou své strany hodlá navrhnout všem politickým subjektům ve Španělsku přijetí dohody o boji proti korupci. Ústavním expertům také zadal, aby v únoru navrhli opatření, která by Španělsko mohlo při potírání politické korupce učinit.