Původní jasný vítěz je největším poraženým voleb

Řím – Italské parlamentní volby zřejmě skončí patem. Sčítání hlasů vyústilo do dramatického konce. Levice odpoledne slavila jasné vítězství, ale nečekaný úspěch Silvia Berlusconiho v senátu situaci naprosto otočil - kvůli složitému systému rozdělování hlasů tam nikdo nezíská dostatečnou převahu. Pro vytvoření životaschopné vlády je nutná většina v obou komorách parlamentu. Italové kritizují špatný volební zákon, který dnešní zablokování politické scény způsobil. Oficiální výsledky voleb budou oznámeny v úterý.

Italové vášnivě rozebírají snad nejzapeklitější volební výsledek, který pamatují. Mnozí lamentují nad „nejabsurdnějším“ a podle řady Italů doslova zpackaným volebním zákonem, kterému se v Itálii říká nelichotivě „porcellum“ (lze přeložit jako „prasárna, brak“). Objevují se tak úvahy, že pokud by se mělo jít volit znovu, bude se muset zákon změnit.

První výsledky průzkumů mezi voliči ukazovaly, že koalice vedená Demokratickou stranou (PD) v dolní komoře parlamentu získá nejméně o pět procentních bodů více než koalice kolem Berlusconiho strany Lid svobody (PdL). Tytéž průzkumy naznačovaly také těsné vítězství levice v senátu.

Po zveřejnění prvních propočtů z částečných výsledků se ale poměr sil v senátu začal obracet. Televizní stanice RAI, Sky a LA7 přisoudily těsné vítězství v horní komoře Berlusconimu. Naopak stanice Mediaset, již expremiér Berlusconi vlastní, předpověděla přesvědčivou výhru v senátu Bersanimu.

Corriere della Sera: Studená sprcha pro středolevý tábor

Ředitel italského titulu Corriere della Sera Ferruccio de Bortoli shrnul v rozhovoru pro videospeciál hlavní výsledky voleb:

- Hlavní vítězové: Grillo a Berlusconi

- Berlusconi znovu překvapil. Je to velká postava této volební kampaně. Můžeme o něm diskutovat, rozebírat splnitelnost jeho slibů, ale je zpět. Byl považován skoro za politicky „mrtvého“ - i svými blízkými, možná ani on už se necítil na to, aby se vrátil do arény, ale výsledek mu určitě přináší uspokojení.

- Hlavní poražený Bersani. Určitě byl přesvědčen, že získá lepší výsledek, už diskutoval o možných koalicích.

- Rozhodující hráči by v nadcházejících dnech měli zasednout k jednání a probrat možné scénáře spolupráce. Do rozhovorů by mělo být zahrnuto i Grillovo hnutí - vzhledem k výsledkům by mělo být zřejmé, že jde také o odpovědnost, ne jen protest.

La Repubblica: Země vstupuje do politického labyrintu

Itálie je nyní zemí, které nelze vládnout. Politicky, ale ani technicky. Je tu jen několik východisek založených teoreticky na aliancích, které jsou prakticky téměř nemožné nebo početně nedostatečné. Jedním ze scénářů je i možnost vrátit se k volebním urnám (buď pro obě komory, nebo jen pro senát).

Deník také komentuje fakt, že politická scéna s tradičně dvěma silnými hráči získala při těchto volbách třetího hráče: Protest zasáhl středopravý i středolevý tábor. Vynesl Grilla k prahu senzačního úspěchu a znovu připisuje Berlusconimu možnost hrát rozhodující roli.

Podle významného ekonomického deníku Financial Times řekli Italové u voleb „basta“ úsporným opatřením předchozí Montiho vlády. Podle deníku na voliče zabral populismus a rétorika vůči establishmentu.

Pier Luigi Bersani
Zdroj: ISIFA/Elisabetta A. Villa/Getty Images

V senátu vzniká patová situace

Dolní komora se zatím zdá být bezpečně v rukou levice. Dosavadní výsledky tam Bersanimu přisuzují přes 33 procent hlasů, senzační druhé místo zatím drží protestní Hnutí pěti hvězdiček bývalého komika Beppeho Grilla s 26,8 procenty a teprve za ním následuje koalice PdL a Ligy severu s 24,8 procenty hlasů. Centristická koalice kolem dosavadního premiéra Maria Montiho u voličů příliš nezabodovala - dílčí výsledky jí ve sněmovně připisují deset procent hlasů.

Právě složení senátu je však prozatím velkou neznámou. Italské ministerstvo vnitra po sečtení hlasů z poloviny okrsků oznámilo, že Bersani v horní komoře zatím získal 33 procent hlasů, Berlusconiho koalice 29 procent a Hnutí pěti hvězdiček 24 procent. Tato čísla ale o počtu senátních mandátů příliš nevypovídají - volby totiž rozhodnou nejlidnatější regiony a konečný výsledek navíc výrazně ovlivní udělení volební prémie.

V Itálii mají obě komory parlamentu shodné pravomoci a pro vytvoření stabilní vlády je třeba většina v poslanecké sněmovně i v senátu. Těsný výsledek voleb by proto znemožnil sestavení akceschopné vlády, od které si Italové slibovali cestu z hospodářské krize.

Složitý italský volební systém zajišťuje díky volební prémii vítězné straně parlamentní většinu.

  • Bez ohledu na to, kolik procent hlasů vítěz voleb dostane, získá ve sněmovně 54 procent ze 630 mandátů.
  • Volební prémie se vztahuje i na senát, tam se ale rozděluje vítězům v jednotlivých regionech. Propočty televizní stanice RAI, které už mají na zřeteli udělení volební prémie, přisuzují Berlusconiho formaci v senátu 121 křesel a Bersanimu 96 křesel. Levice by tak na většinu 158 křesel nedosáhla ani po uzavření případné koalice s Montim, který by měl podle odhadu RAI 19 mandátů.

Levice už slavila. Teď jen nevěřícně kroutí hlavou

Hlasy z levicového tábora, který krátce po uzavření volebních místností už začal slavit, nyní varují před zablokováním politické situace. Místopředseda PD Enrico Letta řekl, že pokud se dosavadní propočty potvrdí, čeká zemi obtížné období vyjednávání o nové vládě. Podle něj hrozí i vypsání dalších předčasných voleb.

Grillo: Vítěz, který nemohl kandidovat

Komik a bloger Beppe Grillo založil Hnutí pěti hvězdiček v říjnu 2009. Propaguje ekologii, je proti euru, částečně je euroskeptické, je pro přímou demokracii a proti korupci. Hnutí výrazně zabodovalo už v místních volbách v roce 2012. Sám Grillo se označil za politického antikrista.

Zajímavostí je, že Beppe Grillo i přes úspěch své strany v parlamentu neusedne. Kvůli záznamu v trestním rejstříku totiž nesměl ani kandidovat. Při nehodě v roce 1981 zemřeli v jeho autě tři lidé – včetně malého dítěte. Grillo přežil jen díky tomu, že se mu podařilo z auta včas vyskočit. Za zabití dostal rok a tři měsíce ve vězení.

Německo prohrálo italské volby

Dramatický vývoj výsledků voleb se okamžitě odrazil na evropských burzách. Ty na závěr obchodování smazaly všechny zisky, jež si připsaly během dne, kdy se zdálo, že v Itálii je šance na zformování silné proreformní vlády. Agentura Reuters uvedla jednu ze svých zpráv větou: „Německo prohrálo italské volby“. Naznačila tím, že voliči nevyslyšeli přání klíčové evropské země trvající na tom, aby v Itálii pokračovaly bolestivé ekonomické reformy.