Nebudeme si kazit Velikonoce volbami, rozhodl bulharský prezident

Sofia - Bulhaři půjdou 12. května k předčasným parlamentním volbám, které mají vyřešit hlubokou vnitropolitickou krizi. „Nemohu připustit, aby se volby konaly bez toho, aby se na ně centrální volební komise připravila. Také nechci, aby se hlasovalo na Květnou neděli nebo Velikonoce - to jsou radostné a uctívané křesťanské svátky, které by neměly znepříjemnit politické vášně,“ vysvětlil termín voleb během projevu v parlamentu prezident Rosen Plevneliev.

Původně média spekulovala, že by se volby mohly konat již v dubnu. Bulharskem již takřka tři týdny zmítají masové demonstrace proti cenám elektrické energie, politické situaci v zemi a chudobě. Vláda pod tlakem opozice a veřejnosti před týdnem padla a dvě nejsilnější strany odmítají sestavit kabinet, který by zemi dovedl k volbám.

Konání předčasných voleb může ještě teoreticky zvrátit Hnutí za práva a svobody (DPS), které sdružuje příslušníky turecké a muslimské menšiny. Příští týden v úterý prezident tuto třetí nejsilnější parlamentní stranu požádá, aby se pokusila vytvořit přechodný kabinet, který by vládl do řádných červencových voleb. DPS již ale prohlásila, že prezidentův mandát odmítne.

Ve středu pověřil Plevneliev sestavením nové vlády šéfa socialistické opozice Sergeje Staniševa, ten ale mandát stejně jako v pondělí expremiér Bojko Borisov obratem vrátil. Obě nejsilnější parlamentní strany trvají na předčasných volbách. Někteří politologové ale již dříve upozornili na riziko toho, že volby mohou skončit patem a zvolením parlamentu, který nebude schopen rozhodovat. 

Prezident dnes také oznámil, že Bulharsko od dubna zvýší penze. Nespokojené Bulhary vyzval ke klidu a politiky k tomu, aby pochopili vzkaz veřejnosti. Za současnou vlnou masových demonstrací stojí mimo jiné nízké platy a vysoké životní náklady. „Bulharští občané, podejte nám ruku a dovolte nám ji přijmout,“ řekl prezident a vyzval politiky, aby v rámci volební kampaně činili jen reálné sliby, které pak dodrží. 

Bulharský prezident Rosen Plevneliev:

„Naši spoluobčané po nás žádají jasné věci - vládu slušných a vážených lidí, nechtějí, aby se jim lhalo, aby byli okrádáni - chtějí slušný život. Je teď na vůdcích protestů a politicích, aby zabránili destabilizaci země. (…) Koná se mnoho demonstrací, požadavků je mnoho a jsou různé, někteří žádají znárodňování energetických distribučních společností, zároveň ale státu nedůvěřují, jiní chtějí odvolat politiky, což se již stalo.“

Hlava státu ujistila, že zvýšení penzí rozpočet neovlivní. „Ten zůstane tak, jak je,“ řekl. Průměrný bulharský důchod činí v přepočtu 3 500 korun a průměrný plat 10 700 korun. „V naší práci se zaměříme na potřeby malých a středních podniků,“ řekl prezident o plánu, který má vyvést zemi z krize a rozproudit hospodářský růst. Součástí krizového řešení je i elektronizace země, která by mohla přispět k vykořenění všudypřítomné korupce. Reforma země musí být podle Plevnelieva široká, musí zahrnovat řešení současné demografické krize, investice do škol a výchovných programů, podporu podnikatelů a tržního prostředí.

„Krize v naší historii není nic neznámého a neobvyklého. Bulharské problémy jsme způsobili my a my je vyřešíme. Všichni jsme na jedné lodi - demonstranti, politikové i stát,“ vzkázal občanům prezident.

Bojko Borisov po oznámení rezignace vlády
Zdroj: ISIFA/EPA/VASSIL DONEV

Stav expremiéra Borisova se zhoršil

Úřadující bulharský premiér Bojko Borisov opustil nemocnici. Agentura Focus přitom ještě dopoledne psala, že se jeho stav zhoršil, neboť k vysokému krevnímu tlaku se přidaly problémy se srdcem. Dnes se měl Borisov sejít se svými ministry, schůzka ale byla kvůli jeho zdravotnímu stavu odložena. Podle kliniky, která se o Borisova stará, trpí expremiér hypertrofií myokardu. To je nemoc, která se vyznačuje zbytněním srdeční svaloviny, což vede ke zvýšenému tlaku v srdečních komorách. Borisov by nyní podle lékařů neměl vykonávat fyzicky namáhavou činnost a měl by se vyhýbat přílišnému stresu.