V Gomě spadlo letadlo, devět lidí nepřežilo

Goma (Kongo) - Devět mrtvých si podle posledních informací vyžádala havárie letadla konžských aerolinek CAA ve východním Kongu. Letoun typu Fokker se za nepříznivého počasí při přistávacím manévru zřítil na obytnou čtvrť v Gomě. Původní informace hovořily až o čtyřech desítkách obětí.

Podle agentury Reuters stroj o kapacitě 50 osob přepravoval především náklad a po zřícení se rozbil na několik kusů. Vládní zdroj řekl agentuře, že bylo napočítáno devět mrtvých. Podle letecké společnosti byli na palubě pouze tři členové posádky a šest cestujících.

Stroj letěl z hornického města Lodja v provincii Kasai a dopadl na obytnou oblast u jezera Kivu. V době neštěstí v oblasti hustě pršelo. Podle starosty Gomy se pilotovi nicméně podařilo vyhnout domům, takže z místních obyvatel nepřišel údajně o život nikdo.

Letecké katastrofy jsou v Kongu poměrně časté. Všech asi pět desítek společností provozujících letadla v zemi jsou na černé listině Evropské unie, která jim zakazuje vstup do evropského leteckého provozu.