Nový čínský prezident: Poučme se z chyb SSSR a udržme komunismus

Peking - V Číně začalo každoroční zasedání parlamentu, který má mimo jiné na programu volbu nového prezidenta. Do křesla hlavy státu usedne současný 59letý viceprezident Si Ťin-pching, který už v listopadu převzal od svého předchůdce Chu Ťin-tchaa funkci šéfa strany a vrchního velitele armády. Vláda na úvod dvoutýdenního zasedání slíbila boj proti korupci i zlepšení sociální situace lidí. Kromě toho oznámila zvýšení výdajů na armádu a domácí bezpečnost o téměř 11 procent a stanovila cíl pro růst ekonomiky na 7,5 procenta. Vzniknout by mělo víc než devět milionů nových pracovních míst.

Parlament bude rozhodovat taky o novém premiérovi, tím bude dvojka ve straně a dosavadní vicepremiér Li Kche-čchiang, který je stejně jako budoucí prezident zastánce opatrných reforem. Pozorovatelé jsou ke změnám skeptičtí. „Korupce je rozhodně největším problémem vlády. Jakékoliv další problémy s ní souvisí. Je to nemoc celé společnosti, ne jen vybraných politiků. Potřebujeme reformu celého systému,“ uvedl zástupce vedoucího mezinárodního finančního výzkumného centra Gary Liu.

Vláda na úvod zasedání slíbila lidem boj proti korupci, zlepšení zničeného životního prostředí a větší pozornost sociálním problémům, které vyvolávají čím dál tím častější nepokoje. „Boj s korupcí a posílení integrity je nejdůležitější. Musíme vyčistit politiku. Máme před sebou dlouhou cestu, ale vytrváme,“ řekla mluvčí čínského národního lidového kongresu Fu Jing. Na třináctidenní sjezd dorazily tři stovky delegátů. 

Odstupující premiér: Čína už nemusí tolik tlačit na pilu

V úvodním projevu odstupující premiér Wen Ťia-pao naznačil, že by vůdci země už nemuseli prosazovat ekonomický růst za jakoukoli cenu, mohli by přibrzdit rozvoj a prioritu přesunout na sociální programy. „Ze zajištění a zlepšení blaha lidu musíme učinit počáteční bod i cíl veškeré vládní práce, dát tomu veškerou prioritu a usilovat o posílení sociálního rozvoje,“ řekl Wen ve stominutovém projevu, který byl jeho poslední, než z funkce odstoupí.

Wen Ťia-pao, odstupující premiér:

„Rozdíl mezi městy a venkovem je obrovský a stejné jsou rozdíly mezi jednotlivci. Sociálních problémů je stále víc. Týkají se hlavně školství, zaměstnanosti, lékařské péče, bydlení i životního prostředí. Někteří lidé mají stále hodně těžký život.“

Wenův projev a rozpočet, který dnes představuje vláda, jsou dokumenty, které už schválil nový tým nadcházejícího prezidenta. Známkou měnícího se vedení a s ním i stylu byl jazyk Wenova projevu, který byl mnohem umírněnější než často nabubřelými frázemi prošpikovaná rétorika uplynulých let, uvedla agentura AP. Jen letmo se v něm Wen zmínil o takových ideologických termínech, jako je „socialismus s čínskými rysy“ či teorie otce čínských reforem Teng Siao-pchinga.

Vláda posílí výdaje na armádu a bezpečnost

Zasedání parlamentu potrvá 13 dní v Paláci lidu v Pekingu. Okolí budovy i přilehlé náměstí Tchien-an-men uzavřely stovky vojáků a policistů v uniformách i civilu, a veřejnost tak nemá možnost dostat se za kordony. Vláda mezitím oznámila, že zvyšuje výdaje na armádu i domácí bezpečnost. Na každou z kapitol pošle o 10 procent víc než loni, dohromady skoro pět bilionů korun.

Armádní výdaje se zvýší o 10,7 procenta a budou dosahovat 740,6 miliardy jüanů (asi 2,3 bilionu korun). Rozpočet na domácí bezpečnost bude 769,1 miliardy jüanů (2,4 bilionu korun). Třetí rok po sobě tak výdaje na bezpečnost překonají rozpočet na obranu.

Čína má druhý nejvyšší vojenský rozpočet na světě po Spojených státech. Tvrdí, že modernizace armády nepředstavuje hrozbu, ovšem Japonsko a další země oblasti namítají, že je Čína čím dál nepřátelštější v územních sporech ve vodách bohatých na přírodní zdroje. Peking projevuje dlouhodobé vojenské ambice předváděním nové vojenské techniky, jako byl začátkem roku 2011 zkušební let nové „neviditelné“ stíhačky či loňské spuštění první letadlové lodi. Čína rovněž buduje nové ponorky, lodě i protilodní balistické střely a testovala technologii, jejímž cílem je ničit rakety ve vzduchu. Spustila mimo jiné také vlastní satelitní navigační systém a pokročila v programu bezpilotních letounů. Posílila také schopnosti na poli kybernetické války.