Cháveze nabalzamují a trvale vystaví – jako Lenina

Caracas – Tělo zesnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveze bude nabalzamováno a trvale vystaveno v Muzeu revoluce v Caracasu. Oznámil to viceprezident Nicolás Maduro. Chávezovi stoupenci už dříve požadovali, aby prezident spočinul v mauzoleu po boku svého velkého vzoru – revolucionáře Simóna Bolívara. Poslední rozloučení s Chávezem se bude konat v pátek, zřejmě jako jediný prezident z Evropy se jej zúčastní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Další evropské země budou zastupovat níže postavení politici.

Rakev s ostatky osmapadesátiletého Cháveze zahalená státní vlajkou a ozdobená květinami je vystavena ve vojenské akademii v Caracasu. V mnohahodinové, až dvoukilometrové frontě tu stojí desetitisíce Venezuelanů. U rakve už vzdali hold svému spojenci argentinská prezidentka Cristina Fernándezová, bolivijský vůdce Evo Morales a prezident Uruguaye José Mujica. Na páteční pohřeb dorazí i Chávezovi souputníci z dalších částí světa, například íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. 

Doba, kdy se občané mohou s Chávezem ve vojenské akademii rozloučit, bude prodloužena o sedm dnů a o stejnou dobu prodloužily venezuelské úřady podle Madura státní smutek. Pohřeb se uskuteční v pátek v 11:00 místního času (16:30 našeho času).

„Hugo Chávez neměl s žádným světovým politikem tak blízké a přátelské vztahy jako s běloruským prezidentem,“ komentovala minská prezidentská kancelář rozhodnutí Alexandra Lukašenka zúčastnit se pohřbu zesnulého venezuelského prezidenta. Lukašenko chtěl původně do Caracasu poslat delegaci vedenou prvním vicepremiérem Uladzimirem Sjamaškou, ale nakonec složení delegace změnil a sám se postavil do jejího čela. Oznámil také, že oslavy Mezinárodního dne žen, které připadají na pátek, budou kvůli Chávezově úmrtí v Bělorusku odloženy.

Památku venezuelského prezidenta si připomínají i severokavkazské regiony. Venezuela totiž byla jednou z pouhých čtyř zemí světa, které po rusko-gruzínské válce uznaly nezávislost Abcházie a Jižní Osetie. Na jeden z vysokých kavkazských hřebenů se hodlá vydat skupina severoosetských horolezců, aby tam vybrala některý z nejvyšších štítů. Prezidentovi Severní Osetie Tejmurazi Mamsurovovi pak chtějí navrhnout, aby hora dostala Chávezovo jméno. „Severní Osetie nikdy nezapomene, že Venezuela byla jednou z prvních zemí, jež nezávislost Jižní Osetie uznaly,“ komentoval počínání alpinistů prezident Severní Osetie, která je na rozdíl od Jižní Osetie součástí Ruské federace.

Rusko bude ve Venezuele zastupovat podstatně méně reprezentativní delegace. Povede ji šéf ropného monopolu Rosněfť Igor Sečin, nevyšším zástupcem vlády bude ministr průmyslu Denis Manturov. Španělsko vyšle následníka trůnu prince Filipa.

Pietní akce za zesnulého socialistického prezidenta se konají i na Kubě, jejíž prezident Raúl Castro na náměstí v Santiagu de Cuba na severovýchodě ostrova položil květiny k Chávezově podobizně. Solidaritu s Venezuelou podle státních médií do ulic vyšly vyjádřit tisíce Kubánců.

Příznivci Huga Cháveze s jeho panenkou
Zdroj: ČTK/AP/Esteban Felix