Malé nože se možná vrátí na paluby letadel, letušky jsou proti

New York - Američtí piloti, stevardi, letušky i pojišťovny protestují proti tomu, že si cestující od konce dubna budou moci brát na palubu letadla malé nože. „Jsme přesvědčeni o tom, že hrozba je stále reálná a odstranění jakékoliv bezpečnostního prvku může zbytečně ohrozit posádku i cestující,“ uvedl předseda Koalice pilotních svazů Mike Karn. Letušky dokonce na stránky Bílého domu umístily petici, kterou chtějí verdikt zvrátit. Úřad pro bezpečnost v dopravě ovšem tvrdí, že malé nože už nejsou nebezpečné a že si potřebuje uvolnit ruce pro boj s větším terorismem.

Na palubu budou moct skládací nože s čepelí do 6 centimetrů, žiletky a jiné ostré předměty zůstávají nadále zakázané. Na palubu si také bude možné vzít sportovní vybavení -  hokejky, golfové hole nebo dokonce i lyžařské hůlky. Naopak obyčejná voda, pokud si ji cestující nekoupí v uzavřeném prostoru letiště, bude i nadále zakázaná.

Dlouhé fronty, které se u rámů začaly tvořit hlavně po zpřísnění předpisů, nejspíš úplně nezmizí. Nová úprava má ale čekání na prohlídku aspoň zkrátit. Jenže kvůli úplně jiné věci tahle výhoda možná padne: u rámů má v důsledku posledních škrtů v rozpočtu stát míň zaměstnanců letišť, což znamená i delší fronty.

Na paluby letadel se možná vrátí kapesní nože (zdroj: ČT24)