Ochránce dogmat, nebo zachránce pošramocené pověsti církve?

Paříž/Londýn - Zahraniční média po zvolení papeže Františka spekulují, jak nový pontifik nasměruje vývoj v římskokatolické církvi. Komentátoři si kladou otázku, zda papež povede církev k větší otevřenosti, či se stane „rigidním ochráncem starých dogmat“. Podle deníku The Times má nově zvolený pontifik mimořádnou šanci obnovit morální autoritu církve. Agentura AP poznamenala, že církev dala volbou najevo, že nestojí o mladého energického papeže, který by vládl desítky let.

„Povede tento stařec svou církev a její stoupence k větší otevřenosti vůči ženám a lidem s odlišnou sexuální orientací, nebo zůstane jako jeho předchůdci rigidním ochráncem starých dogmat?“ ptá se v komentáři levicový francouzský list Libération. Katolický La Croix naproti tomu připomíná „tíži následnictví“, kterou pro Františka může být zvlášť obtížné nést v situaci, kdy „emeritní papež“ Benedikt XVI. neodešel z Vatikánu.

Le Parisien se v komentáři ptá, zda volbou Františka chtěli kardinálové změnit tón a představit tvář církve jako organizace méně dogmatické, humánnější a charismatičtější. „Je to skutečně bod obratu? Znalci to tvrdí. Na takový závěr je ale přece jen moc brzy,“ píše list.

Britský tisk dnes „prvního papeže z Nového světa“ uvítal, navzdory poznámkám o jeho protibritském postoji ke sporu Argentiny se Spojeným královstvím o Falklandské ostrovy. „Doufáme, že jeho kázání schvalující argentinské stanovisko se nebude opakovat,“ napsal v úvodníku The Sun. Kardinál Bergoglio podle listu v roce 2011 prohlásil: „Falklandy jsou naše, je to naše země. Važme si těch, kdo tam položili své životy. Falklandy patří Argentině.“ Nový papež bude ovšem podle listu „v Británii vždy vítán“.

Papež František
Zdroj: ISIFA/Peter Macdiarmid/Getty Images

Podle deníku The Times má papež „mimořádnou příležitost obnovit morální autoritu církve“. Jeho konzervatismus nutně neznamená, že se nemůže pustit do reforem pošramocené církve, soudí list.

Podobného názoru je list The Daily Telegraph, který poukazuje na papežovu skromnost a na jeho milosrdenství. „Doufejme, že papež František dokáže oživit křesťanského ducha nejen na zelených pastvinách Nového světa, ale i v Evropě,“ napsal list.

Podle deníku Guardian je třeba zvolení nového papeže chápat jako „uznání faktu, že je nezbytné zahájit nový dialog s důrazem na sociální spravedlnost“.

Církev si vybrala starého faráře místo mladého manažera

Podle americké agentury AP našla církev v osobě  Bergoglia překvapivého lídra. Průkopnický papež z Argentiny je prý spíš starým farářem než mladým manažerem, který by vzkřísil krizí zasaženou církev a víru. Hledání nového papeže bylo od začátku až do konce nejméně předvídatelné za posledních alespoň šest století.

Nový papež si vybral jméno podle italského světce Františka z Assisi, který se narodil v bohaté rodině, ale vzdal se majetku a založil františkánský řád. Také Bergoglio se jako kardinál v Buenos Aires vzdal přepychu, ve kterém žili jeho předchůdci. Žil v obyčejném bytě, jezdil městskou dopravou, sám si vařil a pravidelně navštěvoval chudá předměstí argentinské metropole.

Papežem je kardinál Bergoglio z Argentiny
Zdroj: ČTK/AP/Natacha Pisarenko

Vybráním 76letého Františka dali kardinálové jasně najevo, že nepotřebují energického, mladého papeže, který by vládl po desítky let. Zvolili raději zkušeného, oblíbeného a pokorného pastora, který bude přitahovat stoupence k víře a pomůže obnovit skandály potřísněnou církev, soudí agentura AP.