Hádka v klenotnictví už stála život přes dvacet Barmánců

Rangún - V Barmě se stále nepodařilo uhasit všechny požáry, které vznikly během náboženských nepokojů ve městě Meittchila. Při těch zemřelo nejméně dvacet lidí, číslo ale ještě nemusí být konečné. Další desítky utrpěly zranění. Nejméně 6 000 osob kvůli násilnostem uprchlo ze svých domovů. Úřady vyhlásily ve městě výjimečný stav.

Na začátku byla obyčejná hádka ve zlatnictví, na konci pět vypálených mešit a řada mrtvých. Muslimská majitelka obchodu v barmské Meittchile se nedokázala dohodnout s buddhistickým párem, který k ní zřejmě přišel nakupovat. Podle policie se do konfliktu nakonec zapojily stovky lidí. „Mrzí mě, co se tu stalo, protože to nezasáhlo jen jednoho člověka - týká se to nás všech. Jako buddhista nechci, aby bylo komukoliv ubližováno,“ tvrdí šéf okrsku Maung Maung.

Lidé zůstávají zamčení v domech a bojí se vyjít do ulic, v nichž se údajně povalují ohořelé mrtvoly. Asi 1 200 muslimských rodin již ve strachu opustilo své domovy. Policisté rovněž dnes zabavili spoustu nožů, šavlí, holí a dalších zbraní mladíkům v ulicích a zadrželi množství rabujících.

„To, co se stalo, nebylo nutné. Kdyby policie zatkla majitelku zlatnictví, ta situace by nenastala. Jakmile zemřel první mnich, zloba lidí celou věc dovedla do extrému,“ dodává Maung.

  • Nepokoje v Barmě zdroj: ČTK/AP
  • Nepokoje v Barmě zdroj: ČTK/AP

Vyhlášení výjimečného stavu v Meittchile dává rozsáhlé pravomoci armádě, která by měla pomoci policistům nastolit znovu pořádek. „Nepokoje a teroristické činy se mohutně rozšířily. Pomoc armády je nutná k obnovení bezpečnosti,“ prohlásil prezident Thein Sein. Už poslední dvě noci platil v Meittchile zákaz vycházení.

Vztahy mezi buddhisty a muslimy se vyostřily už minulý rok v Rachinském státě na jihozápadě Barmy. Během násilností tu zemřelo více než 100 lidí a dalších 120 tisíc jich přišlo o své domovy. OSN už varovala, že veškeré nepokoje vzdalují Barmu od demokratické společnosti, kterou se chtěla stát, když v zemi před dvěma lety skončil vojenský režim.

Nové nepokoje opět přiživily obavy ze vztahů mezi muslimy a buddhisty v Barmě, kde si etnicky motivovaný konflikt v západním Arakanském státě od června loňského roku vyžádal nejméně 180 mrtvých a kde více než 110 000 lidí před násilím opustilo své domovy.

Nepokoje v Barmě (zdroj: ČT24)