KLDR odstřihla horkou linku na jihokorejskou armádu

Pchjongjang/Soul - Severní Korea oznámila, že odpojila horkou linku, která zajišťovala naléhavou komunikaci mezi armádami obou Korejí. Stalo se tak jen několik dní poté, co KLDR zrušila horkou linku mezi vládami v Pchjongjangu a v Soulu.

„Od této chvíle je veškerá komunikace mezi armádami Severu a Jihu přerušena,“ uvedla oficiální severokorejská tisková agentura KCNA s odvoláním na vysokého představitele severokorejské armády. „V této situaci, kdy může každým okamžikem vypuknout válka, není důvod toto spojení dále udržovat,“ dodala KCNA.

Vojenskou horkou linku země využívaly mimo jiné k zajištění bezpečného cestování stovek Jihokorejců přes hranici do společného průmyslového komplexu Kesong na území KLDR. Dnes bylo v Kesongu v práci více než 900 Jihokorejců.

Horkou linku mezi vládami obou Korejí odstřihl Pchjongjang v polovině března. Toto spojení, zřízené v roce 1971, přerušil Sever již pětkrát, naposledy v roce 2010.

KLDR odstřihla horkou linku (zdroj: ČT24)

Jižní Korea je ve střehu a pokračuje ve společném vojenském cvičení společně se Spojenými státy nedaleko hranic. „Rozkaz je jasný - provokaci nepřítele okamžitě potrestat. Nejdřív zahájit akci a pak teprve o ní podat hlášení. Musíme být pořád ve střehu,“ upozorňuje ministr obrany Kim Kwan-jin.

Severní Korea vystupňovala v poslední době své hrozby. V únoru uskutečnila svůj třetí jaderný test, za což byla Radou bezpečnosti OSN potrestána zpřísněním sankcí. V reakci na to KLDR mimo jiné vypověděla všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou a pohrozila Spojeným státům preventivním jaderným útokem.