Zemanův plán rozšířit visegrádskou čtyřku se Slovákům nelíbí

Bratislava – Prezident Miloš Zeman ukončil druhý den svouprvní zahraniční návštěvu. Dnes se setkal s bývalý premiérem Mikulášem Dzurindou. Bratislavská média pak přinesla informaci, že se slovenskému prezidentovi nelíbí Zemanův návrh na rozšíření visegrádské čtyřky o Slovinsko. Tuto myšlenku český prezident nadnesl ve čtvrtek během tiskové konference.

Zeman na Slovensku hovořil o svém „upřímném přání“ rozšířit skupinu o pátého člena, kterým by podle něj mělo být Slovinsko. Přál si to prý už v době, kdy byl českým premiérem. „Teď, když jsem prezidentem, se to možná ve spolupráci s ostatními členskými zeměmi podaří, ale možná také ne,“ přiznal.

Podle slovenského listu Sme ale Zemanovy představy na Slovensku velké nadšení nevyvolaly. Mluvčí prezidenta Gašparoviče řekl, že podobné návrhy se už v minulosti objevovaly, ale „nikdy nebyly přijaty“. Země visegrádské čtyřky podle mluvčího Marka Trubače „de facto podporují další fungování tohoto seskupení právě v jeho tradičním složení“.

K věci se vyslovilo i slovenské ministerstvo zahraničí, podle něhož je visegrádská skupina „regionálním seskupením čtyř států“. Ministerstvo se nicméně nebrání tomu, aby ke společným besedám byly přizvány i jiné země, jak se to nedávno stalo v případě Německa a Francie.

Členy visegrádské skupiny jsou kromě Česka a Slovenska ještě Polsko a Maďarsko. Rozhodnutí o vytvoření tohoto regionálního seskupení padlo v únoru 1991 v maďarském Visegrádu za účasti tehdejších prezidentů Československa, Polska a Maďarska Václava Havla, Lecha Walesy a Józsefa Antalla.

Vypadá dobře a zhubnul, pochválil prezidenta Dzurinda

Podle bývalého slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy má Česko v osobě Miloše Zemana dobrého prezidenta. Dzurinda to řekl po společném setkání v Bratislavě. Zemanovi prý v prezidentské volbě fandil, i když má dobré vztahy i s jeho volebním rivalem Karlem Schwarzenbergem. Dzurinda se Zemanem zavzpomínali na dobu, kdy oba stáli v čele vlád sousedních států.

Hovořili i o budoucí spolupráci a zdůraznili, že vztahy obou zemí jsou vynikající. Zeman je podle expremiéra příjemný člověk a je v lepší kondici, než býval. „Vypadá lépe fyzicky, neuvěřitelně dobře vypadá. Zhubl, zapomněl jsem mu to říct,“ poznamenal s úsměvem Dzurinda. Český prezident prý vyniká smyslem pro humor. „I když je mohutný a velký chlap, nedělá se velkým,“ dodal Dzurinda.

Dzurinda byl slovenským premiérem v letech 1998 až 2006. V roce 2000 spolu se Zemanem, jenž tehdy stál v čele české vlády, ukončili sedmiletý spor o dělení majetku po bývalé československé federaci.

Zeman se dopoledne sešel také s exprezidentem Rudolfem Schusterem a diplomatem Peterem Weissem, o němž se spekuluje jako o novém slovenském velvyslanci v Praze. Bývalý šéf postkomunistické Strany demokratické levice, kterou před lety pohltila strana Smer-sociální demokracie nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica, se před čtyřmi lety stal velvyslancem v Maďarsku. Slovenským velvyslancem v Praze je od roku 2008 Peter Brňo.

Miloš Zeman u Štefánikovy sochy
Zdroj: ČT24

Miloš Zeman si také připsal jeden primát mezi českými a slovenskými prezidenty. Jako první se totiž poklonil soše jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika.  

Prezident Miloš Zeman ukončil svoji první zahraniční cestu ve čtyři hodiny odpoledne na Bratislavském hradě. Na příští zahraniční cestu pojede prezident Miloš Zeman za tři týdny do Rakouska.

Vydáno pod