Potvrzeno: Vujanović se potřetí stal černohorským prezidentem

Podgorica - Prezidentské volby v Černé Hoře vyhrál dosavadní prezident Filip Vujanović. Socialistický kandidát podle státní volební komise získal 51,2 procenta hlasů. Protikandidát Miodrag Lekić ale proti výsledku protestuje. Jeho opoziční Demokratická fronta nechce třetí Vujanovičovo volební období uznat a vyhrožuje, že paralyzuje parlament. Vujanović namítá, že první mandát z roku 2006 se nemůže počítat, protože v té době Černá Hora ještě nebyla nezávislá.

Oficiální výsledky hlasování, kterého se zúčastnilo kolem 60 procent z více než půl milionu registrovaných voličů, se očekávaly s velkým napětím. Vujanović v neděli večer v televizi na základě údajů své socialistické strany řekl, že zvítězil se ziskem 51,3 procenta hlasů. Lekić ale téhož večera prohlásil, že vítězem je on, protože dostal 50,5 procenta hlasů.

„Za žádnou cenu jim nedovolíme, aby nám uzmuli vítězství, ani neuznáme žádnou instituci, která přijme Vujanovičovo vítězství,“ prohlásil dnes Lekičův opoziční blok Demokratická fronta. Neuznání vítězství Vujanoviče hodlá opozice demonstrovat zmrazením své účasti ve všech parlamentních pracovních skupinách, což by mohlo předcházet úplnému bojkotu parlamentu. Lekičův volební štáb v noci na dnešek také poukázal na údajné volební podvody.

Vujanović, který je silným stoupencem začlenění Černé Hory do Evropské unie a do Severoatlantické aliance, je řadu let nejoblíbenějším politikem v zemi. Ze všech předvolebních průzkumů také vycházel jako jasný vítěz. Na post hlavy státu kandidoval již potřetí, což bylo trnem v oku sociálních demokratů (SPD), kteří jsou koaličním partnerem vládnoucích socialistů. Volby proto bojkotovali.