Šedá eminence Kremlu odchází. Je to Putinova rána Medvěděvovi?

Moskva – Na svou funkci rezignoval vlivný místopředseda ruské vlády Vladislav Surkov, který byl považován za hlavního politického stratéga prezidenta Vladimira Putina a třetího nejmocnějšího muže v zemi. Analytici vnímají jeho odchod jako ránu premiérovi Dmitriji Medvěděvovi v rámci mocenského boje mezi Kremlem a vládou. Putin demisi přijal, její důvod ale není známý.

Putin podepsal dekret zbavující Surkova jeho funkcí poté, co vicepremiér předložil svou demisi, uvedl Kreml v prohlášení. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že odchod Surkova je důsledkem neúspěšného naplňování volebních slibů. „Surkov rezignoval o své vůli. Souvisí to s tématem realizace prezidentských nařízení,“ řekl.

Přestože Putin a Medvěděv byli dlouho spojenci, mluví se o rozkolu mezi nimi od loňského května, kdy si vyměnili funkce a Putin se po čtyřech letech v úřadu premiéra vrátil do prezidentského křesla. Putin zřejmě ztrácí s Medvěděvem trpělivost s tím, jak země čelí stále větším ekonomickým problémům. V úterý Putin kritizoval vládu, že zaostává v naplňování volebních slibů, a varoval ministry, že by za to mohli být pohnáni k odpovědnosti.

„Samozřejmě, že je to rána premiéru Medvěděvovi,“ prohlásil politolog Dmitrij Oreškin. „Je to přímý zásah prezidenta do vládní nomenklatury. Surkov byl jednoduše pohlcen. Nebude trvat dlouho a totéž se stane i s premiérem.“

Surkov byl hlavním politickým stratégem prezidenta Putina, pro nějž pracoval v době jeho prezidentského úřadu v letech 2000 až 2008. V Kremlu zůstal i poté, co Putina vystřídal v prezidentském křesle Medvěděv. Opozice 48letého Surkova, považovaného léta za šedou eminenci režimu, obviňovala ze soustřeďování moci v rukou prezidenta. Surkov je totiž jedním z autorů konceptu takzvané „řízené demokracie“ či „suverénní demokracie“, tedy systému, který dovoluje konkurenci ve volbách, ale zároveň se snaží maximálně předurčit jejich výsledek. Koncem roku 2011 Surkov z Kremlu odešel a byl jmenován vicepremiérem pověřeným modernizací a inovací.

Vicepremiérova demise přichází po vyšetřování údajné zpronevěry státních fondů technologického parku Skolkovo, který se má stát výkladní skříní ruského průmyslu a vědy a ruskou obdobou amerického Silicon Valley. Budování Skolkova bylo odstartováno v roce 2010, kdy byl Medvěděv prezidentem, a městečko je označováno za jeho oblíbený projekt. Surkov, který je členem dozorčí rady Skolkova, v nedávném projevu obhajoval nadaci Skolkovo s tím, že by vyšetřovatelé neměli činit předčasné závěry. Putinův mluvčí Peskov nicméně dnes prohlásil, že odchod Surkova by neměl být vnímán v souvislosti s fondem Skolkovo.