Bývalý vůdce syrské opozice vyzval Asada, aby odešel do zahraničí

Ammán - Na schůzce v Istanbulu jednají zástupci syrské opozice o postupu proti Asadovi. Bývalý vůdce opoziční koalice Muáz Chatíb nabídl syrskému perzidentovi, že může i s rodinou odejít do zahraničí. Vládu má předat syrskému premiérovi nebo viceprezidentovi. Imunitu by ovšem odchodem Asad nezískal, zřejmě by se tak musel zodpovídat ze smrti tisíců Syřanů, kteří zahynuli během více jak dvouletého konfliktu.

Bývalý vůdce opoziční koalice Muáz Chatíb dnes nabídl Asadovi šestnáctibodový mírový plán. Asad by podle něj mohl s 500 nejbližšími a rodinou odejít do ciziny. Imunitu před stíháním za zabíjení Syřanů jim ale nenabízí. Asad by měl na návrh odpovědět do 20 dní a bude mít měsíc na rozpuštění parlamentu. Jakmile předá pravomoci, měla by vláda dostat 100 dní na reformu armády a pak moc předat přechodné vládě. Ta bude sestavena po vzájemné dohodě a také za poskytnutí mezinárodních záruk.

Komuniké ze setkání skupiny Přátel Sýrie, která sdružuje státy podporující syrskou opozici přitom říká, že jakákoli přechodná syrská vláda musí kontrolovat výkonnou moc a armádu, jež je dosud v rukou prezidenta Bašára Asada. Skupina zasedala v jordánském Ammánu, trvá navíc na tom, že Írán a libanonský Hizballáh musejí bezodkladně stáhnout ze Sýrie své bojovníky, kteří jsou hrozbou pro regionální stabilitu.

Zasedání Přátel Sýrie se zúčastnili zástupci jedenácti západních a arabských států a Turecka. Americký ministr zahraničí John Kerry ve středu na setkání prohlásil, že USA začnou se spojenci jednat o nové pomoci syrské opozici, pokud Asadův režim nezačne vyjednávat o politickém řešení krize. Kritizoval šíitský Hizballáh v Libanonu za to, že vstoupil do syrského konfliktu a aktivně se ho vojensky účastní. Hizballáh prý v minulých měsících přišel v bojích v Sýrii o 75 lidí. Podle AFP padlo nejvíc bojovníků Hizballáhu v bojích o město Kusajr.

Skupina Přátel Sýrie v Jordánsku jednala zejména o přípravě mezinárodní konference o Sýrii, která by se měla konat v červnu v Ženevě. Britský ministr zahraničí William Hague řekl, že Londýn bude apelovat na světové mocnosti, aby v nejbližších dnech stanovily datum této konference. O účasti na plánované konferenci k Sýrii dnes v Istanbulu začali jednat zástupci syrské opozice. Měli by tady během tří dnů zvolit své nové vedení.

Skupinu Přátelé Sýrie tvoří USA, Francie, Británie, Německo, Itálie, Turecko, Egypt, Jordánsko, Saúdská Arábie, Katar a Spojené arabské emiráty.

OSN: Dvě švýcarské společnosti obcházejí protiíránské sankce

Skupina expertů OSN podezírá dvě velké společnosti se sídlem ve Švýcarsku z obcházení protiíránských sankcí. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na text tajné zprávy OSN. Podle zprávy jde o obří komoditní skupinu Glencore Xstrata a o společnost Trafigura. Obě údajně dodaly jisté íránské firmě tisíce tun hliníku, který byl použit v kontroverzním íránském jaderném programu.

Obě společnosti transakci s íránskou firmou potvrdily. Obchod v březnu prověřovaly švýcarské úřady, ale porušení sankcí OSN nezaznamenaly. Experti OSN nicméně tvrdí, že transakce mohla být součástí plánu, jak obejít obchodní sankce proti Íránu. Glencore Xstrata a Trafigura na vyšetřování reagovaly oznámením, že od obchodních kontaktů s íránskou firmou upustily.

Podle zprávy OSN se Teherán občas snaží obejít sankční režim, který byl na Írán uvalen kvůli podezření, že jeho jaderný program má za cíl vývoj jaderné pumy. Využívá k tomu komplikovaných obchodních procedur včetně nastrčených firem, prostředníků či falešné dokumentace.

Od června 2012 porušil podle zprávy Írán sankční režim jedenáctkrát. Šest dalších případů se vyšetřuje. Je mezi nimi například dovoz strojírenského zboží, zařízení pro jaderný výzkum či materiálu nutného k výrobě balistických raket.