Pozor! Německé automaty na jízdenky mohou explodovat

Berlín - Německá policie varuje před možnými explozemi automatů železniční společnosti Deutsche Bahn na výdej vlakových jízdenek. Je totiž možné, že vandalové, kteří se chtěli do automatů vloupat, je naplnili výbušným plynem.

Policejní mluvčí ve spolkové zemi Hesensko Udo Bühler řekl, že od dubna se kriminální živly úspěšně vloupaly do desítky automatů. Pachatelé přitom postupovali tak, že utěsnili všechny otvory, naplnili zařízení plynem a zapálili. Z poškozených automatů pak vybrali peníze a neoznačené jízdenky.

Nebezpečné jsou automaty, které mají přelepené všechny otvory, včetně otvorů na výdej jízdenky a příjem peněz. V případě, že cestující takto upravený automat objeví, měl se od něj okamžitě vzdálit a informovat policii a pracovníky drah.

V dalších šesti případech však jejich pokus selhal, výbušný plyn ale už v automatech zůstal. Naposledy se to stalo v úterý na stanici v Karbenu nedaleko Frankfurtu nad Mohanem. Podobné incidenty jsou hlášeny také ze spolkových zemí Durynsko, Dolní Sasko a z Hamburku.

Bühler varoval, že při používání automatu nic netušícím zákazníkem by se plyn mohl vznítit, i když dosud se to nestalo. „Síla exploze může utrhnout přední stěnu automatu nebo jiné jeho části,“ přiblížil hrozící nebezpečí, které označil za „celkem velké“.

„Není žádný důvod k panice, zato k intenzivnějšímu sledování automatů,“ reagovala na varování policie prostřednictvím svého mluvčího společnost Deutsche Bahn. Kontroly se podle něj mají týkat zejména automatů stojících na méně frekventovaných nádražích.