KLDR prý inovovala raketovou výzbroj na hranici s Jihem

Soul - Severní Korea údajně podél své hranice rozmístila nové raketové baterie. Podle jihokorejské agentury Jonhap jsou modernější, s doletem kolem 70 kilometrů, a Severokorejci s nimi mohou zasáhnout jihokorejskou metropoli Soul. Jihokorejské ministerstvo obrany ale zprávu nepotvrdilo.

Pchjongjang svou raketovou výzbroj modernizuje, což Jižní Korea chápe jako ohrožování své bezpečnosti. V Soulu žije přes 25 milionů obyvatel, tedy asi polovina občanů země. V roce 2010 Severokorejci použili rakety k útoku na jeden jihokorejský ostrov u sporné hranice ve Žlutém moři a zabili tehdy čtyři osoby.

V květnu KLDR vypálila několik raket krátkého doletu a na jaře rozpoutala mohutnou vojenskou propagandu. Znepokojila tím nejen Jižní Koreu, ale i Japonsko, které kvůli tomu rozmístilo obranné střely Patriot v Tokiu a další uvedlo do pohotovosti na Okinawě. KLDR svými kroky reagovala na rozsáhlé jihokorejsko-americké manévry, které skončily v dubnu.

Po zklidnění situace se měly v červnu konat rozhovory ministrů obou Korejí, ale kvůli neshodám o složení delegací byly zrušeny. Mohl to být první dialog na vysoké úrovni po šesti letech a vzbuzoval naději na zlepšení vztahů na Korejském poloostrově.