Násilností v Iráku přibývá, dnes zemřelo nejméně 33 lidí

Bagdád - Sebevražedný atentátník zabil dnes při pumovém útoku v šíitské mešitě v Iráku nejméně 23 lidí. Při jiné explozi v kavárně navštěvované převážně šíity zemřelo nejméně 10 lidí. Násilností v Iráku v posledních měsících výrazně přibývá, od počátku letošního dubna bylo při pumových a dalších ozbrojených útocích v Iráku zabito přes 2 000 lidí.

Útok na mešitu se odehrál ve městě Mukdadíja nacházejícím se 80 kilometrů severovýchodně od metropole Bagdádu. Uvnitř mešity právě probíhal pohřební obřad. Při explozi podle policejních informací zemřelo 23 lidí a desítky utrpěly zranění.  

Deset dalších lidí zabil výbuch v kavárně ve městě Bakuba severně od Bagdádu. Podnik navštěvují převážně iráčtí šíité.

Násilností v Iráku v posledních měsících výrazně přibývá, což vzbuzuje obavy, že sektářské násilí uvrhává zemi zpátky ke stavu z přelomu let 2006/2007, kdy se Irák ocitl na prahu občanské války. Od počátku letošního dubna bylo při pumových a dalších ozbrojených útocích v Iráku zabito podle agentury AP přes 2 000 lidí.

Osm mrtvých těl sunnitských muslimů nalezla dnes podle agentuy AP policie v několika vesnicích severně od Bagdádu. Oběti měly prostřelené hlavy, některé rovněž svázané ruce za zády.