Královna Alžběta má jasno: Kluk nebo holka - hlavně rychle

Londýn – Kluk nebo holčička? „Na tom nezáleží. Ráda bych ale, aby přišlo na svět, než brzy odjedu na dovolenou,“ odpověděla britská královna Alžběta II. na dotaz zvídavé desetileté holčičky, zda by si raději přála pravnučku nebo pravnuka. Vévodkyně Kate jakožto prvorodička už pátým dnem - oproti očekávanému termínu 13. července - přenáší. Děti, které se narodí ve stejný den jako královský potomek, dostanou na památku speciální limitovanou edici stříbrné penny.

Horečka kolem očekávaného narození královského potomka v Británii nadále stoupá. Novináři před nemocnicí čekají už přes dva týdny a kladou si otázku, zda opravdu stojí před správnou porodnicí. Kate je totiž podle všeho v rezidenci svých rodičů v Bucklebury asi hodinu cesty od londýnské porodnice Panny Marie. Platí tak záložní varianta, že může rodit i v regionální Královské berkshirské nemocnici.

Před porodnicí v centru Londýna přespávají oddaní fanoušci monarchie, dorazili sem ale už i ti, co mají šílenství kolem královského miminka po krk. „Chovají se, jako by čekali na nového spasitele. Spasitele britského impéria. To je vtip,“ říká britský malíř a odpůrce monarchie Kaya Mar. Kritici monarchie jsou ale podle průzkumů v naprosté menšině. Podle sázek mají Britové jasno i v otázce jména a pohlaví: bude to Alexandra.