Předčasné parlamentní volby v Lucembursku budou 20. října

Lucemburk – Lucemburský velkovévoda Henri dnes oznámil, že předčasné parlamentní volby v Lucembursku se budou konat 20. října. Dosavadní vláda Jeana-Clauda Junckera podá demisi. Oznámila to minulý týden, kdy ji nepodpořili koaliční partneři kvůli skandálu kolem tajných služeb. Velkovévoda zároveň vyzval všechny politické vůdce v zemi, aby "vedli důstojnou předvolební kampaň".

„Jeho Výsost velkovévoda rozhodl, že parlament bude rozpuštěn k 7. říjnu a hlasování se uskuteční 20. října 2013,“ uvedl palác v oficiálním prohlášení.

Juncker byl nejdéle sloužícím šéfem vlády v Evropské unii, funkci premiéra zastával od roku 1995 a od roku 2005 do letoška byl také šéfem takzvané Euroskupiny. Ihned po oznámení o rezignaci vlády uvedl, že chce v předčasných volbách opět kandidovat. Jeho kabinet nyní bude fakticky fungovat až do říjnového hlasování.

Juncker se v parlamentu ocitl pod značným tlakem. Poslanci ho minulý týden ve středu obvinili, že nedokázal zamezit zneužívání moci ze strany zpravodajských služeb. Nepodpořili ho ani koaliční socialisté.    

Lucemburské zpravodajské služby čelí od loňska obvinění, že sbíraly informace o obyvatelích a podnicích a zpronevěřovaly státní peníze. Například tím, že v letech 2004 až 2009 prodávaly luxusní automobily, které předtím nakupovaly za snížené ceny.