Egypt zadržel šéfa pobočky íránské televize Al-Alám

Káhira – Šéfa íránské satelitní televize v Káhiře zadržely egyptské bezpečnostní jednotky. Podle úřadů televizní stanice neměla potřebnou licenci. Incident tak naznačuje opětovné ochlazování vztahů mezi Káhirou a Teheránem. Egypt také dnes oznámil, že přehodnotí své vztahy s jiným blízkovýchodním státem – se Sýrií. Neznamená to ale, že je obnoví.

„Bezpečnostní jednotky zabavily vybavení a přístroje, aniž podaly k této akci vysvětlení,“ uvedla dnes televize Al-Alám na svém webu. Bezpečnostní jednotky zprávu o razii potvrdily a zásah zdůvodnily chybějící licencí.  

Muslimský Egypt, kde převažuje sunnitský výklad islámu, a šíitský Irán s obyvatelstvem převážně perského původu jsou na Blízkém východě považovány za regionální mocnosti. Převážně chladné vztahy mezi Káhirou a Teheránem se pokusil zlepšit sesazený prezident Muhammad Mursí, kterého počátkem července zbavila moci armáda.

Fahmí se distancoval od svaté války v Sýrii

Egypt v polovině června, ještě za vlády sesazeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ohlásil „definitivní přerušení vztahů“ se syrským režimem a nařídil odvolání egyptského chargé d'affaires z Damašku.

Muslimské bratrstvo, z něhož vzešel sesazený prezident Mursí, se minulý měsíc připojilo k výzvě některých sunnitských duchovních na vyhlášení svaté války proti syrskému režimu a jeho šíitským spojencům. Fahmí dnes signalizoval odlišný přístup k této záležitosti, když novinářům řekl: „Nemáme v úmyslu podporovat džihád v Sýrii“.

Vydáno pod