Zapomněli ho v cele, za každý den dostal odškodné 16 milionů

San Diego (USA) – V přepočtu přes 80 milionů korun zaplatila americká protidrogová agentura v rámci mimosoudního vyrovnání 24letému Danielu Chongovi ze San Diega. Loni v dubnu byl zatčen pro podezření z přechovávání drog, agenti ho ale zapomněli pustit z vyšetřovací vazby a nechali ho v cele bez vody a jídla pět dnů.

Chong, který je studentem strojní fakulty Kalifornské univerzity v San Diegu, se dostal do problémů při razii americké Agentury pro potírání narkotik (DEA) proti překupníkům drog na soukromé party nedaleko vysokoškolských kolejí. Při akci bylo zajištěno devět lidí s 18 tisíci tablet extáze a dalšími narkotiky, ale i se zbraněmi. Chonga zavřeli do cely ve vězení Kearny Mesa a slíbili mu, že ho po výslechu pustí.

V cele bez oken o rozměrech půldruhého na tři metry ale zůstal pět dní bez vody a bez jídla. Křičel, plakal, zoufale bušil do dveří, ale brzy pochopil, že všechno je marné. Pil vlastní moč a do předloktísi chtěl střepem z brýlí vyrít vzkaz na rozloučenou. Policisté ho objevili náhodou. V prohlášení pro média přiznali, že na zadrženého zapomněli.

Držení drog se u Chonga nepotvrdilo. Kompenzaci dostal v rámci mimosoudního vyrovnání, obvinění proti personálu DEA vzneseno nebylo. Protidrogová agentura nechala do cel instalovat kamery a průběžně je kontroluje.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)