Za kouření v bytě může Němec skončit na ulici

Düsseldorf – Německý soud v přelomovém rozsudku rozhodl, že muž z Düsseldorfu může být vystěhován, pokud kouří v pronajatém bytě a kouř se dostane na společnou chodbu. Soud se případem 74letého Friedhelma Adolfse zabýval na základě stížnosti bytné a ostatních obyvatel domu, kterým vadil zápach z cigaret pronikající z Adolfsova bytu na schodiště.

Adolfs u soudu argumentoval tím, že když v bytě kouří, má vždycky zavřené dveře a s částí kouře, který unikne na chodbu, není prostě možné nic udělat.

Okresní soud v Düsseldorfu ve svém usnesení uvedl, že nelze očekávat, že ostatní obyvatelé domu „budou snášet nepřijatelný a nesnesitelný zápach“. Proto by mohl být Adolfs z bytu, ve kterém žije přes 40 let, vystěhován. Verdikt ovšem současně tvrdí, že lidé mají právo kouřit ve svých domovech.

V Německu je kouření zakázáno na veřejných místech, v restauracích jsou vymezená kuřácká oddělení. Němečtí kuřáci kvůli rozšiřujícím se zákazům kouření dokonce demonstrovali. Nová pravidla popisují jako drakonické a totalitní postoje.

Vydáno pod