Do jomkipurské války zasáhli i čeští Židé

Tel Aviv - Několik set vojáků s československými kořeny bojovalo na straně Izraele v jomkipurské válce, v níž se před čtyřiceti lety utkaly s židovským státem Egypt a Sýrie. Někteří z veteránů se dokonce zúčastnili klíčových operací tohoto konfliktu, který byl předělem pro Izrael, arabské země i celý blízkovýchodní mírový proces.

Egyptská vojska 6. října 1973 překročila Suezský průplav, vstoupila na Sinajský poloostrov a napadla izraelské posádky pevností Bar Levovy linie. Zároveň syrské jednotky napadly postavení izraelských jednotek na Golanských výšinách. Útok byl z důvodu fatálního selhání zpravodajských služeb pro Izrael překvapením a izraelská armáda se v prvních dnech ocitla v defenzívě a zaznamenala těžké ztráty. Pro Izrael představovala jomkipurská válka zejména šok z poznání, že armáda není neporazitelná a také dělá chyby. Z vojenského hlediska se ve čtvrté izraelsko-arabské válce, která skončila 25. října 1973, jednalo o vítězství Izraele, z politického zvítězil Egypt, neboť původního cíle - vytlačit Izrael od Suezského průplavu a ze Sinajského poloostrova - se podařilo v dalších letech dosáhnout.

Válečné příběhy veteránů jomkipurské války začínají shodně: po počátečním překvapení a chaosu se vydali hledat svou jednotku. Stejně prožíval nástup na frontu i Danny Morgenstern, syn židovských uprchlíků z Litoměřic. Bojoval na pouštních kopcích na jihu Izraele. S polským kanonem, který patřil do muzea už tenkrát, bránil nedalekou leteckou základnu před útočícími egyptskými bombardéry. Pro konečné izraelské vítězství byla převaha ve vzduchu klíčová. Díky ní ztratily arabské armády 450 letadel, zatímco židovský stát 120.

Na rozdíl od šestidenní války o šest let dříve trvala ta jomkipurská třikrát déle, protože útok Izraelce zaskočil. „Vzpomínám, jak jsme si po šesti dnech říkali: Jak to, že ta válka ještě neskončila?“ říká další veterán Oded Breda. Syn brněnského otce a izraelské matky bojoval na zemi a na severu doprovázel tanky při protiútoku hluboko do syrského území. Dostal se 31 kilometrů před syrskou metropoli, kde OSN vytyčila linii příměří.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Jomkipurská válka byla poslední, v níž židovský stát bojoval o přežití, a byla také čtvrtou a poslední pro československé Izraelce. Do těch dalších se už zapojili jen individuálně, říká zpravodaj ČT Jakub Szántó.