Snowden pro Spiegel: Špehování je globální, musí se na něj reagovat globálně

Berlín/Moskva - Rozsáhlé špionážní programy tajných služeb neohrožují jen soukromý život, ale i svobodu slova a otevřené společnosti. Sledování představuje celosvětový problém a je na něj třeba reagovat také celosvětově. Prohlásil to bývalý spolupracovník americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden v textu z 1. listopadu, který poslal zakódovaným způsobem redakci německého týdeníku Der Spiegel.

„Kdo říká pravdu, nedopouští se zločinu,“ píše Snowden, který vyzradil program amerických tajných služeb ke sledování elektronické komunikace a nyní se ukrývá v Rusku. Poukazuje přitom na to, že jisté vlády, které se cítily být „demaskovány“ odhalenou špionáží, následně zahájily „bezprecedentní kampaň pronásledování“ s cílem ukončit veškerou diskusi na toto téma. Diskuse ale přesto ve světě pokračuje.

Šéfredaktor Guardianu pro důležitou komunikaci nepoužívá e-mail ani mobil

Der Spiegel dnes rovněž otiskl rozhovor s šéfredaktorem britského listu The Guardian Alanem Rusbridgerem, který obvinil britského premiéra Davida Camerona ze zastrašování. Ministerský předseda se podle něj „hanebnými útoky“ znovu pokusil deník přimět, aby přestal zveřejňovat tajné informace, které se týkají špionážní aféry rozpoutané Snowdenem. Rusbridger ale poukázal na to, že „tvrdá opatření“, jež Cameron míní proti listu uplatnit, jsou naprosto nesmyslná, protože kopie materiálů, které bývalý pracovník NSA předal novinářům, jsou samozřejmě i mimo Británii.

Šéfredaktor je přesvědčen, že terčem aktivit tajných služeb se nyní stal on sám. Na jeho facebookovém účtu prý „neviditelná ruka“ provádí různé změny. V rubrice oblíbené filmy se například z ničeho nic objevil název Umírej pomalu. Rusbridger Der Spiegelu prozradil, že už neposílá žádné e-maily s důležitým obsahem a k závažným rozhovorům nepoužívá mobilní telefon.

Dostat se ke Snowdenovi není jen tak

Dostat se ke Snowdenovi, který se ukrývá v Rusku, není nijak snadná záležitost. Nestačí mít e-mailovou adresu nebo číslo jeho mobilu, upozornil německý poslanec za zelené Hans-Christian Ströbele, který se s Američanem sešel ve čtvrtek v Moskvě. „Bylo třeba doporučení prostředníka, že já a můj spolupracovník jsme 'okay'. Jen tak si Snowden mohl být jist, že se nám může věnovat bez obav o své bezpečí,“ sdělil Ströbele nedělníku Bild am Sonntag.

„Věděli jsme o tom jen já a můj spolupracovník,“ líčil přípravy poslanec. O akci prý v kanceláři mluvili výhradně jako o „Ireně“.

Evropské tajné služby se podílely na sledování telefonních hovorů a webu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod