Tajfun Haiyan už má více než 1 200 obětí

Manila - Už více než 1 200 obětí si vyžádal tajfun Haiyan, který začal v noci na pátek řádit na Filipínách. Zprávy o obětech přichází se zpožděním kvůli přerušenému telekomunikačnímu spojení s postiženými oblastmi. Podle informací české ambasády v Manile mezi zraněnými či mrtvými nejsou žádní Češi. Haiyan dosahuje rychlosti více než 300 kilometrů za hodinu, zničil řadu domů, způsobil sesuvy půdy, ochromil dopravu a způsobil výpadek elektřiny v několika provinciích. Podle meteorologů by mohl být nejmocnějším tajfunem, který kdy zasáhl pevninu. Haiyan nyní podle agentury AP již filipínské souostroví opustil a pokračuje k Vietnamu a Číně.

Podle šéfky Filipínského Červeného kříže Gwendolyn Pangové zemřelo už 1 200 lidí,  jde ale zatím o předběžné zprávy, které získali od týmů v Taclobanu a na ostrově Samar. „Naše týmy viděly v Taclobanu asi tisíc bezvládných těl. V provincii Samar pak 200 mrtvých. Ověřujeme to,“ uvedla Pangová.

Mluvčí jiného filipínského úřadu uvedl, že ve městě Tacloban, které má přes 200 tisíc obyvatel, byly částečně či zcela zbořeny téměř všechny domy. „Téměř všechny domy byly poškozeny, mnohé jsou zcela zničené. Jen několik domů zůstalo stát, ale i ty nesou stopy škod,“ řekl mluvčí úřadu pro řešení následků přírodních katastrof Rey Balido. „Naši lidé nemohou určit počet mrtvých kvůli přerušenému telekomunikačnímu spojení,“ dodal.

Hugh Willoughby, profesor meteorologie Floridské univerzity:

„Haiyan je mimo rozsah, který používáme při odhadu intenzity při měření ze satelitů. To znamená, že pro něj neexistuje žádné měřítko.“

Podle českého konzula Jakuba Černého se v zasažené oblasti mohou nacházet čeští občané. „Nemáme ale informace o tom, že by mezi zraněnými či mrtvými byli Češi. Nezaznamenali jsme žádné volání o pomoc, nikoho ve svízelné situaci,“ uvedl Černý. Jak upřesnil, na Filipínách žije dlouhodobě necelých sto Čechů. „Pokud jde o turisty, Češi mají bohužel tendenci se neregistrovat, takže v databázi krátkodobých cestovatelů DROZD je maximálně deset osob. Nelze vyloučit, že jsou tady i další, na druhou stranu teď není hlavní sezona,“ dodal český konzul.

Před tajfunem byl preventivně evakuován asi milion lidí v 37 provinciích. Letiště v oblasti centrálních Filipín zůstávají nadále uzavřená a nefunguje ani trajektová doprava. Armáda oznámila, že do města Tacloban posílá nákladní letouny s humanitární pomocí, do zasažených oblastí jsou rovněž vypravovány k záchranným pracím tisíce vojáků.

Americké námořnictvo krátce před dopadem bouře na pevnou zemi sdělilo, že rychlost větru dosahovala 314 kilometrů za hodinu. Podle některých zdrojů by Haiyan mohl být nejmocnějším světovým tajfunem, který kdy podle historických záznamů zasáhl pevninu. 

Tajfun už území Filipín opustil a pokračuje přes Jihočínské moře. Nebezpečí hrozí Číně a Vietnamu. Místní úřady už varovaly lodě, aby se vrátily do přístavů. Podle vládních webových stránek začaly také evakuace, v bezpečí by v tuto chvíli mělo být 300 tisíc lidí z ohrožených oblastí.