Mírová dohoda stvrdí konec bojů v Kongu

Kampala - Konžská vláda a tamní poražená povstalecká skupina M23 podepíší v Ugandě mírovou dohodu. Slavnostního podpisu se zúčastní i představitelé OSN a Africké unie. M23 přiznala minulý týden po 20 měsících tvrdých bojů porážku a oznámila konec bojů. Je připravena odevzdat zbraně a svých cílů bude chtít dosáhnout politickou dohodou.

Poslední povstalce z měst na východu země vypudila konžská armáda v minulých týdnech. Zbylé dva obrané body zničila v noci na úterý. Řada rebelů se vzdala, zbylí ze země utekli. Jejich velitel Sultani Makenga teď čelí obvinění z porušování lidských práv. „Makenga musí za své zločiny pykat. V každém případě je po diskusích v Kampale jasné, že nepřichází v úvahu amnestie za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti včetně sexuálního násilí, nemluvě o zločinu genocidy,“ prohlásil ministr zahraničí Demokratické republiky Kongo Raymond Tshibanda N'tunga Mulongo.

Seskupení M23 vytvořili odpadlíci konžské armády patřící většinou k etniku Tutsiů. Armádu loni opustili s tvrzením, že nedělá dost pro ochranu této menšiny. Mírovou dohodou tak skončí nejvážnější konflikt v zemi za posledních deset let. Statisíce běženců, kteří utekli před boji, se mohou vrátit do svých domovů.

M23 a konžská vláda podepíší mírovou dohodu (zdroj: ČT24)