Nobelovka, načnutý parfém a kopie cely: Mandelova expozice ukazuje vše

Johannesburg - Pravdivý příběh o dějinách země vypráví podle jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy nově otevřená stálá expozice o životě bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely. „Předměty nashromážděné v tomto centru tvoří část našeho národního uvědomění. A také pomáhají formovat naší národně-demokratickou společnost, která je sjednocená, není rasistická, sexistická, je demokratická a prosperující,“ prohlásil dále Zuma při slavnostním otevření, jehož se zúčastnili i Mandelovi příbuzní a přátelé.

V expozici jsou k vidění artefakty od těch úplně nejbanálnějších - jako je poloprázdná lahvička parfému CK One - přes ty obyčejné až po ty oficiální - jako je například model Mandelovy pracovny. Návštěvníci zde spatří i Mandelovu Nobelovu cenu za mír, prezidentský kufřík nebo jeho ručně psané poznámky. Vystavené fotografie ukazují Mandelu v různých fázích jeho života - od chlapce ve školní uniformě přes mladého právníka, dlouholetého vězně až po prezidenta. Součástí výstavy je také kopie cely, kde Mandela strávil 27 let, nebo automobil, v němž byl v roce 1962 zatčen. „Jsou tu také dopisy, které mi dědeček psal z vězení a které stále opatruji, nebo dokumenty které použil, aby jako David Motsamai mohl opustit zemi a mobilizovat hnutí proti tehdejšímu režimu,“ přiblížil Mandelův vnuk Mandla Mandela.

Na expozici se významnou měrou podílela Nadace Nelsona Mandely a slavnostní otevření se konalo 11 dní před jihoafrickou premiérou hollywoodského filmu o životě tohoto bojovníka za svobodu.

V JAR otevřeli stálou expozici Nelsona Mandely (zdroj: ČT24)

Pětadevadesátiletého Madibu, jak zní kmenové jméno Nelsona Mandely, udržují při životě přístroje a nemůže mluvit. Je ve svém johannesburském domě, kam byl převezen v září po 87 dnech v nemocnici. Před zahájením výstavy jej navštívil prezident Zuma. Mandelův stav je prý kritický, ale stabilní.

Vydáno pod