Norští vojáci si v pondělí na mase nesmlsnou

Oslo – Bezmasé pondělky zavede pro své vojáky norská armáda. Vegetariánská strava jednou týdně má snížit spotřebu masa v ozbrojených silách o 150 tun ročně. Nejde přitom o šetření peněz – je to prý jen krok k ochraně klimatu. Smyslem opatření je snížit spotřebu potravin, jejichž produkce značně přispívá ke globálnímu oteplování. Armáda chce být ekologičtější a také zdravější.

Norská skupina na ochranu životního prostředí The Future in Our Hands, která prosazuje bezmasé pondělky v celé zemi, rozhodnutí armády uvítala. Podle skupiny průměrný Nor sní za život více než 1 200 zvířat včetně 1 147 kuřat, 22 ovcí, šesti krav a 2,6 kusu jelenovité zvěře.

Norský parlament letos mimo jiné rozhodl, že od roku 2015 bude povinná vojenská služba i pro ženy. Jde o snahu této skandinávské země o rovnoprávnost. S tím souvisí i to, že Norsko loni povolilo nosit jako součást vojenské uniformy oblečení s náboženskou symbolikou, jako jsou muslimské šátky a židovské jarmulky. Toto oblečení musí být ale jednobarevné a bez ornamentů a je zakázáno oblékat nepraktické náboženské oděvy do vojenské akce.