Británie objevuje další případy otroctví. Můžou jich být tisíce

Londýn – Jen dvacet čtyři hodin po zveřejnění otřesného případu otroctví přímo v centru Londýna se začínají britským charitativním organizacím hlásit další možné oběti. Podle odhadů může být ve Velké Británii podobných případů na čtyři tisíce. Tři ženy, které policie po třech desítkách let osvobodila z otroctví, se budou kvůli zažitým traumatům vracet do běžného života jen velice obtížně.

Dobročinná organizace Freedom Charity, která třicetileté věznění 69leté ženy z Malajsie, o 12 let mladší Irky a 30leté Britky odhalila, tvrdí, že je nutné přistupovat k obětem velmi citlivě. Přinejmenším se podle organizace zdá, že ženy asi neznají svět tak, jak ho znají jiní lidé. Bezpečný domov může být pro ně složitý pojem. Policisté se prý musejí ujistit, že ženy dobře chápou jejich úmysly.

„Tyto ženy jsou silně traumatizované, neboť byly drženy v otroctví po dobu nejméně 30 let bez skutečného kontaktu s vnějším světem a nyní se snaží pochopit, co se za poslední tři desetiletí vlastně událo. To bude pochopitelně trvat nějaký čas,“ uvedl inspektor Kevin Hyland z oddělení Scotland Yardu, který se zaměřuje na obchod s lidmi.  

Policie trojici žen zachránila s pomocí Freedom Charity, které koncem října tajně zavolala jedna ze zadržovaných žen. Policie zatkla sedmašedesátiletého muže a stejně starou ženu, kteří tři ženy zadržovali ve svém londýnském domě, teprve ve čtvrtek. Hyland vysvětlil prodlení potřebou shromáždit všechna fakta. Totožnost ani bydliště zadržených neupřesnil, jen poznamenal, že ani jeden ze zatčených není britské národnosti.

Británii šokovalo odhalení otroctví v centru Londýna (zdroj: ČT24)

Mluvčí policie Steve Rodhouse řekl, že pár, který ženy věznil, byl již jednou zadržen v 70. letech. Mluvčí ale neuvedl, co bylo důvodem zatčení. Oba byli ve čtvrtek zatčeni a obviněni pro podezření, že vymáhali nucené práce. Poté, co odevzdali své pasy, byli opět propuštěni na kauci.

Rodhouse potvrdil, že osvobozené ženy uvedly, že byly bity a psychicky týrány. Připustil ale, že navenek mohly budit dojem „normální rodiny“. V bytě nebyly fyzicky připoutány a policie se nyní snaží zjistit, jaká byla „neviditelná pouta“, která je držela, řekl. Ven mohly ženy při věšení prádla a nakupovat pouze za doprovodu. Jedna dokonce utrpěla mrtvici, ale nemohla k lékaři.