Thajská premiérka nehodlá do únorových voleb odstoupit

Bangkok - Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová prosí demonstranty, aby rozpustili své protesty v ulicích a podpořili předčasné volby na začátku února. Zároveň prohlásila, že nehodlá rezignovat na svou funkci. Vůdci protestu však její výzvu odmítli a trvají na tom, aby do 24 hodin podala demisi. Nepokoje v Bangkoku trvají už několik týdnů. Thajsko patří k oblíbeným turistickým destinacím a politická nestabilita příjmy z cestovního ruchu ohrožuje.

Po týdnech pouličních protestů Šinavatrová v pondělí oznámila rozpuštění dolní komory parlamentu a slíbila uspořádat co nejdříve předčasné volby (více zde). Lídři protestů však hodlají v masových demonstracích pokračovat a chtějí dosadit do čela země nevolený orgán. Vláda navrhla, aby se volby konaly 2. února, přičemž toto datum musí ještě oficiálně schválit volební komise. Ta s uvedeným termínem podle všeho souhlasí.

„Nevím, kam dál bych měla ustoupit“

Šinavatrová chce do voleb vykonávat své povinnosti coby prozatímní premiérka. „Teď, když vláda rozpustila parlament, vás žádám, abyste přestali protestovat a aby všechny strany spolupracovaly na přípravě voleb,“ řekla Šinavatrová. „Ustoupila jsem do té míry, že už nevím, kam dál bych měla ustoupit,“ dodala a do očí se jí nahrnuly slzy.

Protivládní demonstrace v Thajsku
Zdroj: ČTK/AP/Wason Wanichakorn

Odhadem 3 000 protestujících přes noc tábořilo před sídlem vlády, kde má premiérka svůj úřad. V pondělí se před vládním komplexem sešlo na 160 tisíc demonstrantů v jednom z největších protestů v nedávné thajské historii. Dnes jich ale přišlo demonstrovat výrazně méně - kolem 6000. Dnes má přitom většina lidí v Thajsku volno, protože země slaví státní svátek u příležitosti Dne ústavy.

Protestující chtějí svrhnout Šinavatrovou, aby se zbavili vlivu jejího bratra, bývalého thajského premiéra Tchaksina Šinavatry, který byl svržen při armádním převratu v roce 2006 a od té doby žije v exilu, aby nemusel do vězení za zneužívání moci.

Jeden z demonstrantů:

„Nejsme spokojení, protože Šinavatrová zůstává dál ve funkci, i když má být rozpuštěná poslanecká sněmovna. I když budou nové volby, režim jejího bratra bude pokračovat. Budou kupovat hlasy, aby podváděli ve volbách, a využijí při tom vládní moc. Je třeba režim Šinavatrových úplně odstranit.“

Protesty odstartoval návrh zákona o politické amnestii, díky níž by se mohl Šinavatra do vlasti beztrestně vrátit. Miliardáře svrhl v roce 2006 vojenský převrat. Od roku 2008 žije v zahraničí, aby se nemusel zodpovídat z obvinění z korupce a zneužití moci.

Při srážkách s policií, které doprovázely dosavadní protesty, přišlo o život devět lidí a na tři stovky utrpěly zranění. Šinavatrová v sobotu uvedla, že policie bude postupovat zdrženlivě, jestliže se lidé pokusí obsadit státní budovy, včetně jejího vládního úřadu. Ministr vnitra v neděli řekl, že policie není ozbrojena a má při sobě jenom štíty a obušky.

Šinavatrová nechce do voleb odstoupit (zdroj: ČT24)